Wednesday, October 18, 2006

Memoir Puru Part I: "Ini Budak Ingat Dia Sudaaa Pan-deeiiii..."

Since I was so put off by the bad week it has been in office, let me try to jump start the collection of cerita2 bell (yes, I am early in office but can't be bothered to think about work)

Venue : Language Lab (yang didermakan Japanese government tapi selalu jadi mangsa Wong and Aiwa pecah masuk kot ceiling tengok... ehem ehem)

Time: Morning period, sometimes in 1992 (masa F3), set A

Macam biasa lah once a week masa English period kena pegi Language Lab. Aku pun tak pernah paham apa guna pergi Language Lab tu, sebab although equipment dia canggih manggih (by our standard masa tu laa), tapi haram sepanjang seumur hidup aku kat koleq pernah pakai any of the equipment.

Selalunya Puru akan bagi a sheet of paper and dia dok membebel dengan peribahasa-peribahasa dia (Puru pre-dates Karam Singh Walia in this department - Note 1), lepas tu kalau lucky sikit dia pasang laa tape conversation apa2. So masuk Language Lab tu kira nak merasa air cond laa, bukan properly use pun.

Dah laa Language Lab tu for each seat ada cubicle (kononnya nak bagi privacy bila concentrate dengar audio ngan headphone laa), so kalau duduk belakang and Puru the almighty duduk depan control console dia tak pernah bergerak, perfect place to lentok laa...

Cerita pasal Puru ni, dia touchy feely sikit pasal Language Lab ni. Use of eraser was banned ha ha, sapa2 nak cari pasal ngan dia bawak laa masuk eraser dalam Languange Lab.

Tapi cerita ni bukan pasal eraser, tapi pasal love affair Chamat and Fazurin (2 top students English) ngan Puru ha ha..

Aku tak ingat sangat the seating, but I was on the left hand part of the class, aku nya deskmate in Set A dulu tak ingat. Tapi rasanya Chamat and Fazurin, deskmates, duduk betul2 depan mata Puru.

So satu hari di dalam 1992 itu, Puru seperti biasa nya membebel pasal something laaa.... tiba2 dia berhenti. So semua orang pelik and suspens laa, ada budak bawak eraser lagi ke dalam Language Lab.

Semua mata then tertumpu kepada Chamat....

Chamat dengan selambanya, macam Puru tak de ke depan tu, baca buku cerita (bukan Tom Clancy or Danielle Steele) masa Puru mengajar. And even lepas Puru dok stare pun, Chamat still dok baca non-chalantly.

Pada masa tu lah Puru mengeluarkan kata-kata hikmah yang sampai sekarang diquote apabila berdepan dengan anak buah2 di ofis yang perasan pandai (tapi Chamat memang betul2 pandai):

"Ini budak ingat dia sudaaaaa pan-deeeiiiii, bak itu rotan"

PIAP! PIAP!

Kitorang tak tanya la pulak Chamat bahana kepandaian dia kat his backside that day.

In other case, aku pun tak ingat sangat apa yang Fazurin buat (maybe bawak eraser dalam Language Lab kot), tapi tiba2 je Puru saman ke depan.

Seperti biasa....

PIAP! PIAP!

Tapi tak cukup dengan tu, masa Fazurin dah nak balik ke tempat dia, Puru panggil balik and... jeng jeng jeng...

Rubbing Fazurin nya backside, dia merasa2. But no worry, tak de kena mengena ngan case paedophilia, Puru suspicious Fazurin letak buku dalam his pants ha ha ha (punya lah paranoid Puru).

Since that day, kitorang suspect Fazurin sebenornya jambu Puru.

Nota 1:
Antara quotations famous Puru which pre-date Karam Singh Walia:

"Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya kennnnnaaaaaa jugaaaa..."

"Bagaikan anjing menyalak pasirrrr..."

(yang selebihnya kena tanya Wong, dia archive semua Puru punya peribahasa)

9 comments:

caviarmadeira said...

aku ade satu idea bagus untuk post yg best... cuba sesape listkan semua nickname batchmember dan sejarah disebaliknya

contohnye

ciktam -- coz suaranye merdu
mat top---coz dia hebat
shasha ---coz dia jelita

hachiroku - via blackberry said...

mat top 9094 ka mat top 8892?
kalau mat top 8892, pasal bapak or datuk die nama mat top..
kalau mat top 9094, rasanya bukan pasal die hebat tapi pasal die OTT (he he he.. kalau salah sorry ahh mat top..)

"apa bising-bising inih, ada katak dalam purut ka?"

Noni Kapet said...

ha ha ha "ada katak dalam purut"... klassik puru.

awat banyak sngt scientific names ni? aku ingat batch ni laa yg paling cynical pasal scientific names ni.

dah ada caviar laa kat sini, ada hachiroku; via blackberry some more...

caviarmadeira said...

alaa nak jugak citer nickname nak jugak cepat aa nenek noni

hachiroku said...

caviarmadeira nie merengek2 gaya macam jambu plak (belakang tengok level2 noni jugak).

Kita mulakan dengan nickname paling senang, paling tak creative, paling tak imaginative:

Che Mad - Ah-MAD Nizam
Rough - ROUGH-fizi (Rafizi)
Sheppe - Shahfizal or SHEPPE-zal
Madad - Ah-MAD + AD-zuan
KNO - K-hairul N-izam O-mar
Fitt - Khairul FIT-ri

dan banyak lagi.

ps: ehh.. bukan asal-usul nicknames dah ada dalam mail dulu ker? refer balik laa mail tuh caviar..

Noni Kapet said...

entah caviar, dah ada laa asal usul nickname ni kat male-ing list, pi baca laa..

ni nak manja2 kat sini laak. kalau ala2 aku je x yah laa, x cair.

ps: aku menyaksikan sendiri Syahril Nizam mendapat nickname "He Man" (well more like self proclaim on the field really).

pps: Ni laa satu-satunya MIA yang x leh ditrace lagi. Ntah2 anak dia dah masuk koleq.

Anonymous said...

He Man tu lasted till form 3 je, lepas tu tukar nama lain masa form 4...

melchiorpaganini said...

kenape takde org panggil cik mad akagi?

Anonymous said...

zaman tuh tak tgk slam dunk lagi daa.. time tuh kitorang layan Sang Monyet dan Kura-Kura aje kat TV..