Wednesday, December 12, 2007

Hikayat Bell Sayap Timor : Malam Euphoria Sembilan Puluh Empat

Teman teringat kejadian yang berlaku sekitar tahun 1993 yang mana hampir berlakunya cannibal holocaust seandainya kita NinetyFourians hilang kawalan diri.. Bunyi macam serius,kalau sedang membacha di pejabat tu, buat le muka serius ibarat membaca laporan kewangan suku ketiga akhir tahun..So what the heck here it goes (teman mungkin ada 'lost-plot', sesapa yang memory still intact sila beri tunjuk ajar noo..)Waktu itu berlakunya kejadian F4 '94 dipanggil oleh F5 '93 beramai-ramai di depan dorm 7 overfloor, tak kira le sebelum lights off ka, sebelum lunch hour ka, kalau deme ni ada mood deme panggil jak..kat atas senior comm.


Mula-mula budak F4 94 baru yang dipanggil secara berseorangan untuk di psycho, tetapi lama-kelamaan F4 94 lama pun ada yang kena panggil. Kejadian ni berlarutan agak lama, tidak diketahui dengan jelas sebab-musababnya, tetapi sebagai fifth formers yang digelar sebagai the king of the school of kings, king of schools memang deme ni nak mempamerkan their prowess, dominance and supremacy.Selaku flattopper batch yang prihatin dengan bahang aura dingin yang melanda koleq waktu itu, mesyuarat tergempar F4 94 pun telah diadakanbagi menangkis tindakan mereka dan membela kaum sahabat handai yangtertindas.


Sampailah ke satu hari, aku tak ingat masa tu sape yang kena panggil, mungking Jasmang Hassang kot.. telah dimental torcher sebelum lights off. Lantas, batch 94 yang sememangnya doh panah (panas dalam loghat timur) dengan situasi tersebuk telah melakukan sesuatu di luarjangkaan. Dari sayap timor, overfloor(apa nama melayu dia ni, pundaklantai ka) dan pavilion, batch 94 telah membuat rendesvouz di sayapbarat untuk menghimpunkan semua jiwa anak muda yang dahagakan aksi bloodsport..(part ni tak risau sangat, kita ada Tong Poe, Moofasa, Viktor 'Din' Laudrum, Black Belters Mattop, Ska, Dzulaaatfie, Silat Bara RudiHulk, Syam Pop it in Man dan semangat Grunge Punk Urban Life AngstDriven Teenage Youth - deme 93 ada Zeus 'Dewa Kemurkaan Yunani')"Semua dah ada?" satu pertanyaan menyusul..


Sayap Barat menjadi saksi betapa ramainya kepala yang mengangguk sambil mengetap bibir ala Sharap, geram dengan situasi semasa.. "Boleehh kot!".. bagaikan satu pakatan libertadores, Batch 94 dengan penuh tekad keyakinan berbondong-bondong mengorak langkah menuju ke tapak lokasi kejadian. Melalui dorm 16, kemudian ke koridor common room overfloor, NinetyFourians pun menjengukkan 116++ diri kepada the 93s ala ambush caught in the act..teman masa tu selaku frontliners ternampak le bagaimana terkujat je mukabrader 93 (no offense 93s, the past is the past,) yang sebelum itu kelihatannya garang dan ganas tetapi tiba-tiba hilang melenyapkan diri setelah munculnya sangkakala di depan mata.. Cuma, yang tinggal sorang je 93, yeszz u know who..Honkyu. Masa nilah terserlah unite fekt 94 dalam keadaan genting, one trigger of a shout of 'KiM@K kau' could start a massive massacre. Oleh kerana Honkyu seorang sahaja yang berani berdepan dengan kita, maka mangsa telahpun diselamatkan pada malam itu tanpa pertumpahan peluh.Itupun setelah kita drew our swords, drew our lines and agreed on a certain set of rules.Did I mention rules? Yup, Standing Rules is what we call it. Part of the rules mentioned by Honkyu that night is for us to behave during nightprep, of course we were a bunch of hanky-panky monkeys that time.. the other thing I could recall is the keluar town malam by the 94s.."korangkalau kluar town janganlah nampak obvious sangat..etc,etc" and so on I could not remember what else he said.. At the end of the day, we got our deal and many faces that night were seen smiling in their sleep.We 'almost' complied to whatever rules outlined that night..


Rentetan dari peristiwa malam keramat ini, perbalahan diantara budak bandor dan kampong tidak berakhir begitu sahaja. Geng kurier tetap keluar town macam biasa dengan tidak menghiraukan standing rules, malah semakin berleluasa sehinggalah berlakunya kejadian Polis Sentri Dinihari.. One on one di squash court - (ada jugak teman dengor cerita ni).. dan baju member kita sorang nih terkoyak sampai tercabut butang baju pasai beradu sebab tak puas hati kat overfloor lagi (hang tau hang sapa mengaku je le)..danbanyak lagi.Siapa sangka, sepuloh tahun selepas keluar koleq, salah seorang dari NinetyFourian boleh sewa rumah dengan Honkyu ketika mengharungi ranjau kehidupan ibu kota. Juadah berbuka puasa popia simpul kelate akrab dikongsi bersama tanpa mengendahkan peristiwa malam keramat lalu; yang seandainya terlajak perahu, mungkin boleh meninggalkan kesan yang mendalam sepanjang hayat kita di pentas kehidupan realiti dunia..


- penceritaan sebenar Tuan Haji Araza Lay Chee Peng bersempena dengan Hari Perpaduan Sedunia

Monday, December 10, 2007

Life Is Beautiful

Pengalaman melados stor ayul adalah pengalaman antara paling ala-ala komando dalam hidup aku.stor gelap giler, tak nampak apa, kecuali bara rokok....semua berebut lak tuh. kadang-kadang masuk 3 orang, keluar 4 orang. kat luar, boleh dengar gedebe jerit, boleh dengar anjing panggil budak.....timing untuk keluar dari stor macam askar dalam Saving Private Ryan timing terjun dari bot. silap timing, memang kantoi baik punyer. thrill dia, priceless.

selalu ada la kaki yang malas nak beli rokok tapi nak pau rokok.dia duduk dalam tu, tunggu sampai ada geng datang bawak rokok.(aku tanak revealkan nama sebab aku pun salah sorang)

- dari lipatan ingatan Vanilla Ice Penang Hore-hore Samba

Wednesday, November 28, 2007

Senyuman Pertama Cikgu Saber

Ada satu petang tu, kitorang baru abes gamez hour, lalu depan bigskool. time tu, cikgu saber baru naik cuti seminggu, cuti kahwin heheh. dia lama membujang.. aku rasa mungkin time tu umur dia dah dekat 40 tahun agaknya. tetiba, dengar berita dia dah nak kahwin.. cikgu ni stail serius laa. susah pun nak senyum.. kalau dia melawak (jarang aar) kitorang pun tak tahu la sama ada dia beseloroh ke tidak.. sebelum dia kahwin, ada sekali tu, time aku kena DC, confinement lebih 3, aku dan geng DC yang lain kena bersihkan kuarters cikgu yang dekat new hostel, tepi gajah menyusur yang berhantu tu. persediaan untuk cikgu saber nak tinggal situ katanya. cikgu saber ni memang perasan aku la, sebab dalam kelas tu, selalunya dia akan caught aku terlelap dengan tawadhu' sekali. first time, dia akan picit tengkuk, second time dia picit bahu, third time kalu, kerusi dia ambik, so, kena belajar sambil berdiri la the whole session.. eh? itu cerita lain.. ni aku nak cerita lain sebenarnya...

aku masa tu on the way nak balik new hostel rasanya.. dah depan tugu elizabeth dah, sekali tengok, kereta nissan sunny silver cikgu saber dah menghala keluar, lalu tepi bigtree.. sekilas pandang, nampak la orang baru kat sebelah dia. kitorang redi la nak bagi salam, ye la.. islam mahathri, memang kena bagi salam kat cikgu..

time selisih jek, terus kitorang bagi salam dengan suara sedikit kuat bagi menampung kekuatan walkman cikgu saber.. malangnya, salam tidak berbalas.. Cikgu Saber cuma memandang sambil tersenyum dari telinga ke telinga sambil menepuk-nepuk dinding keretanya. Senyum penuh kepuasan... Senyuman pertama Cikgu Saber...

Teachers

Cikgu Mod Math

1. Cikgu Rodzi

Cikgu yang suka jalan kebelakang pelan2 sambil mengajar sampai kekadang langgar meja. Tiba hari yang bernasib baik anak murid dapat tengok cikgu nih langgar papan hitam pula.Tapi teman merakamkan syabazz kepada cikgu nih kerana mengajar math dengan begitu baik sekali bahkan meninggalkan kesan yang mendalam kepada anak-anak murid beliau. Antara quotable quotes beliau adalah:

i. "Tactical is better than skills" - pendapat beliau sewaktu kejohanan bola sepak piala dunia '94yang sedang berlangsung di Amerika Syarikat ketika itu.

ii. "Bagis" - gabungan perkataan bagus dan baik.

iii. "Ssssssttch---ahhhhhhhhh" - bunyian yang dikeluarkan melalui mulut beliau yang sedang menarik dan menghela nafas panjang. Boleh juga dianggap sebagai orang yang baru lepas makan cili dan sentiasa berasa pedas.

2. Cikgu Tan Gim Hoe

Cikgu math yang hebat juga, pernah menjadi anak murid beliau sewaktu kelas pemulihan math tingkatan tiga sewaktu SRP 1992. Terpikir sejenak bagaimanakah perasaan seorang cikgu bukan bumiputra mengajar anak murid melayu. Differences aside, tak dapat dinafikan beliau memang professional di dalam menjalankan tugas dan memberikan komitmen yang sangat tinggi terhadap tugas beliau. Kalau ada kelas petang pun,beliau akan take the effort to freshen up and look as though he had just taken a dip at the swimming pool, which is very good for the morale of the students (maklum le, petang mata kantoque wooh). Nampak skema dan lurus, tapi yang penting keberkesanan beliau dalam pengajarannya.

~koleksi memori haji toy~

Wednesday, November 21, 2007

FOBIA

Ini bukan cerita. Cuma dokumentasi fobia ahli class of 94

Ayien : takut kucing

Mpro : takut cengkerik

Wednesday, November 07, 2007

Jari Maut Abang Azman

Overfloor Dorm 7 Selasa 25/8/1994 - Aku menyandar di sebatang tiang overfloor sambil memandang jauh tanpa menghiraukan hiruk pikuk dan pekikan pelajar-pelajar asrama yang baru membatak ration roti dan biskut mayat semasa balik dari prep petang. Tanpa menghiraukan rakan-rakan karib lain seperti Capoe, Awie dan Jasman yang seronok sakan melempar sisa roti ke arah Form 2 yang menuju ke new hostel;
Ja : Form 2 kau nak roti tak ?!!!! nah!!!!!
Pekk!! Roti dibaling ke arah form 2 yang berjalan tanpa mengadah ke atas (Gila ka nak stare senior kat atas overfloor?)disusuli dengan gelak jahat mereka. Namun aku tidak menghiraukan apa yang berlaku….

Ingatan kejadian petang semalam masih terngiang-ngiang dalam benak fikiranku.
Wong :“HA HA HA! AKU DATANG!!!! COKEK DIA!!!!!!!!!!!! “
Kedenganran suara hilaian ketawa diiringi dengan bunyi kasut keletup keletap keletup keletap memecahkan suasana prep petang.
ADUUUUUHHHHHHH!!!!!! Sakit la Wong!!! Jack the Rattle snake pun tak buat sakit macam nih..
Sememangnya semua orang mengenali gurauan ala selamba dan tanpa perasaan dari Wong AKA Abang Azman yang boleh mengguris hati kawan.

Kebolehan Abang Azman untuk mencokek menembusi tulang rusuk memang tidak boleh dinafikan lagi oleh budak Kolej Melayu.



Disamping kebolehan mencokek, Wong juga mempunyai jari-jemari yang amat luar biasa kerana kepanjangan jari tersebut melebihi piwaian normal jari manusia.

Ada satu urban legend mengatakan, jika jemari wong disapu mentega, ia boleh bermain muzik grunge.






Cokek

Cokek dalam bahasa Pantai Timur dikenali sebagai satu kaedah gurauan di mana jari telunjuk tangan kiri dan kanan akan dihalakan dan ditekan di kedua-dua belah buah pinggang mangsa.

Sesiapa yang terkena akan merasa kegelian yang amat sangat. Ada pendapat yang mengatakan kalau kita caleng dengan banyak, kegelian memang sukar untuk dikenalpasti.

Berlainan dengan budaya Abang Azman, dia tidak menggunakan jari telunjuk sahaja. Kadangkala eh bukankadangkala, selalunya dia akan menggunakan kesemua jari jemarinya sebagai akses kepada kegelian / kesakitan yang terlampau.

Siapa yang menjadi mangsa pasti akan terkulai layu. Bukan kerana geli, tapi sakit yang teramat sangat. Namun, ia dipendam agar menunjukkan yang kita ni unite walaupun kena cokek macam gerudi atau Jari King Kong dalam bahasa komik.
Suatu hari nanti akan kubalas jua Abang Azman. Tunggulah saat kau kena nanti.......

Mungkin suatu hari nanti keturunan Wong akan menggunakan alat ini untuk mencokek ?

Kita tunggulah keturunan dia yang akan masuk Koleq nanti....




Aku terus merenung jauh ke arah jalan raya bagi menantikan saat-saat penyembuhan buah pinggang akibat dari cokekan Abang Azman.

Tanpa ku sedari, airmata mengalir membasahi pipi akibat sakit yang teramat sangat pada buah pinggang yang dicucuk oleh JARI MAUT ABANG AZMAN!!!!

Wong@Tiger Wong juga dikenali di Indonesia.
Sila klik di bawah
Lagi Gelaran/Gambar Ganas Wong

Penulis : aiwa"the broad sawa snake"

Thursday, November 01, 2007

Tapi dia pun beli jugak






Berikut adalah satu pengakuan seorang AJK Dakwah BRU



in 93 aku selaku AJK Dakwah BRU telah diarah mengiringi ajmel nak pi confront asyok sbb asyok jual GB Zarzan.

tengah ajmel dok lecture tepi gajah menyusu pavi, asyok dengan tanpa belas kasihannya ckp;

"tapi dia pun beli jugak....."

sejak itulah rosak kerjaya bru aku.



Asyok bersama Kelab Kipas Zarzan - The Bushwankers

Kelihatan sepi-e membuat aksi sekeping beliau yg feymes

Presiden Kelab yg bulat sebelah the rattle fingers yg tgh beri pose maut -
dialabudakyangselalutulihtanpatekanspacebardanbeliaujugalahtuanpunyagambar

Wednesday, October 24, 2007

KEPALA, MANA KEPALA???

Kelas 5 sc 2 sebagai kelas yang paling cool tahun 94 sebab ada karpet nipis, atas cadangan amoeba dan scorpo yang pada pendapat mereka boleh menjadi pot tidor yang super best waktu prep petang.

Pada satu petang, aku, amoeba dan shahid dan beberapa orang yang lain tidur di belakang meja yang memang disusun cantik untuk cover line orang2 yang keletihan study.

Aku tengah nyenyak tidor dan tiba tiba aku sedar ada orang jerit "kepala mana, kepala?"

Selaku monitor yang bertanggungjawab, aku bukak mata dan sedar2 depan aku sam hong ada depan aku, atas tangan dia ada kerusi dengan gaya nak dihempap atas aku.

Dalam keadaan panik, aku ambik lajak ke belakang dengan pantas. Nak elak balingan kerusi from sam hong.

Kerusi tu dia tak baling, tapi dia letak balik. Sekadar ugutan manja rupanya.

Orang lain dah blah, tinggal aku dan shahid ajer. Kena marah ah lepas tu dan macam biasa aku berdiplomatik dengan sam hong untuk menyettlekan isu tidur tu.
.................

Aku masih tak tahu ke hari ini kenapa digunakan ayat "kepala, mana kepala?" oleh sam hong pada hari itu. walaupun cikgu BM tapi phrase tu agak la luar biasa.

-koleksi kabinet Al-Juned-

Monday, October 22, 2007

Wong 'the Jadi' Azmang

masa awal2 masuk koleq dulu, ramai minat gusti. siap ada yg beli majalah gusti, tak silap aku nama majalah tu ialah 'majalah gusti' (MG). duh. btul la kan? bagaimanapun, nama2 org gusti ni mmg menjadi sebutan la. hulk hogan, ultimate warrior, rick rude (yg suka kemut buntut), koko beware....wah layan lak wat list nih....ok sambung lagi, apanama superfly snuka (?), brutus the barber beefcake, junk yard dog, andre the giant, macho man (org ni cakap sampai keluar urat merih), million dollar man, honky tonk man, hacksaw jim duggan, pastu ada brother love, dia tak gusti kut tapi kalu cakap tu sampai merah2 muka. aku rasa butcher dapat nick pun masa bergusti dlm dorm c, tak sure self-proclaim atau dianugerahkan oleh org lain.

okeh, aku cerita yg tadi semua tu sbb nak sampaikan yg ni, 'JADI' pada suatu hari ada sekumpulan peminat gusti ni borak2 pasal gusti, keluar la nama2 kat atas tu. pastu datang wong nak bagitau ahli gusti yg dia minat iaitu.....

jake and the rattle snake.....

hoih.... jake 'the snake' robert la....bila pulok dia bela rattle snake? abih la mati kena ketik (sengat/patuk) org maing wrestling... sahut sidang peminat gusti yg terdiri dari clique trg juga adanya.



wong 'the jadi' azmang (not setawar's jedi) - ada satu iklan keselamatan jalanraya masa kecik2 dulu berkenaan jangan memotong ikut sebelah kiri. dlm iklan tu, mamat ni kena sound ngan polis sbb potong sebelah kiri, dgn muka sekupang dia pun berkata, "abis tu, kena saman ke ni?"

wong mengulas dgn tegasnya yg mamat tu cakap "abis, kena saman JADI?"

pengajaran : jgn cuba betulkan wong, nanti dia makin 'sure' yg statement dia lg betul, kalu teruskan jugak ending dia mungkin ada pergocohan.

ps : wong the rattle snake jadian...

Friday, October 12, 2007

PESANAN HIKMAT HARDCORE '91

"...kalau korang kalah lawan F1 petang ni, korang naik Overfloor, lepas tu korang terjun. Tak pun korang pergi main KRIKET!!!"

Pesan HardCore (Class of '91) kepada pasukan ragbi Form 2 '91 waktu last training sebelum game Karnival F1 & F2.

Wednesday, October 10, 2007

KISAH SLURPEE DI DALAM BAS MINI WILAYAH

AMARAN : CERITA INI MENGANDUNGI UNSUR KEGELIAN MELAMPAU !!!

Ini adalah satu urban legend yang sangat keji.

Kenapa ia di-post-kan di sini? Sebab perawi cerita ini adalah Sdr Aiwa. Ia juga kerap diulang-ulang dan acap juga dilakonkan oleh Ja, Sheppe dan beberapa orang lagi ahli Class of '94.

Hakcipta legenda ini tidak diketahui.

KISAH SLURPEE DI DALAM BAS MINI WILAYAH

Cerita ini berlaku di K.L. tapi ia juga mungkin berlaku di mana-mana bandar di Malaysia yang ada pengangkutan awam.

Konon ceritanya, suatu hari, Jiman (bukan nama sebenar) telah menaiki bas mini wilayah. Bas cukup padat. Penumpang ramai. Jiman sendiri pun tak dapat nak duduk. Dalam keadaan bersesak itu pun, pemandu bas masih lagi berhenti ambil penumpang .Konduktor bas sibuk menyuruh penumpang bas berganjak ke belakang. Dalam bersesak itu, Jiman sempat mengomel kecil.

Jiman memang tak sihat hari ini. Dah tiga hari berturut-turut dia batuk. Batuknya berkahak. Cuaca panas dan berdebu hari ini langsung tak membantu. Dah berapa kali dia membuang kahak semasa menunggu bas tadi.

Tiba-tiba tekaknya keringsaan. Jiman cuba tahan. Makin lama, makin gatal. Macam mana ni? Takkan nak diludah keluar tingkap. Gatal kerongkongnya tak dapat ditahan-tahan. Bagai ada beruk tolong menggaru. Ahhhhh, dalam keterpaksaan, Jiman lantas buang kahaknya dalam tadahan tangannya. Lega sedikit. Kahaknya ditadah cermat.

Tiga minit berlalu, tekak Jiman buat hal lagi. Ahhhhh, proses sama Jiman ulang. Lega.

Tekaknya buat hal lagi. Kali ini tak sampai 2 minit selangnya. Jiman ulang lagi proses sama. Jiman mula risau. Jauh lagi nak sampai ni, telah Jiman.

Begitulah keadaan Jiman. Proses membuang kahak diulang-ulang. Hasilnya Jiman kini menadah penuh kahaknya yang kuning hijau dalam takungan tangannya. Bergenang-genang kahak Jiman. HIJAU!!!! PEKAT!!! Pemandu bas pula loqlaq, pandu bas macam sesungkur. Jenuh Jiman imbang badan.

Bas makin hampir ke destinasi Jiman. Macam mana nak tekan loceng ni? Dua-dua tangan penuh. Sudah. Takkan nak suruh orang? Kalau nak suruh pun nak suruh macam mana? Nak panggil tak kenal. Nak cuit, tangan penuh kahak.

Jiman makin cemas. Simpang ke rumah Jiman dah nampak. Kalau terlepas simpang ni, alamat menapak la Jiman. Bukan dekat, jauh tu. Jiman tiada pilihan, tak pelah, kahak aku jugak - kata Jiman. Dan Jiman pun angkat tadahan tu, bawa ke mulut beliau dan...SLURPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP...satu hirup je, selesai...

[Biasanya perawi cerita ini akan timing klimaks cerita ni dengan time makan, waktu pendengar-pendengar tengah menyuap - Ed.]


Thursday, October 04, 2007

MEMORI RAMADHAN 3 - KFC DI CUBE DORM 10,OVERFLOOR

Ramadhan 1415 Hijrah /1994

Aku baru balik dari kelas dan dalam keadaan letih. Niat aku satu, nak masuk kiub, pasang kipas dan tidur.

Sesampainya aku kat depan pintu kiub, aku dapati, kiub aku berkunci dari dalam. Pelik dan ajaib sebab mana mungkin aku kunci kiub aku dari dalam. Tapi nasib baiklah, aku ada skill buka kiub ikut tingkap.

Maka aku pun melompat masuk kiub ikut tingkap. Dan dalam keadaan letih itu, aku terbau KFC yang begitu menggiurkan, dimana ayam2 KFC tersebut sedang diratah oleh ahli2 penghuni Haluan Kiri daripada Sayap Timur (nama dirahsiakan).

Dengan muka yang serba salah, mereka pun dengan sopan santunnya mempelawa," Mpro, ko nak sikit? Ada lagi ni…" Sambil menggelengkan kepala, aku pun meneruskan niat asal aku tadi.

Sesungguhnya, tidur adalah lebih baik.

-koleksi ceritera Maharaja Cina-

Memori Ramadhan 2: KFC Dalam Kiub Kain

"Kadaarrghh.. (Note 1)




KFC di bulan puasa di koleq? Tutup dengan selimut kat korner..buat macam kiub coverline nak membedal di siang hari.. sebalik selimut ada orang tengah makan.. bau ayam kfc punyalah semerbak satu sayap boleh hidu..tulang ayam pun habis kena pelahap, no leftovers - *' Memori yang tidak boleh dihindari '*.."

TOY

Note 1

Kadaarrghhh - panggilan/jeritan batin manja dan rindu dari Toy kepada Kadaq (of the Jari Jemari Mentega fame)



PS - Awie nak re-brand blog ni as "MEMORI YANG TIDAK BOLEH DIHINDARI"

Sleeping Beauty : The Long Bed

lange's bett by salvador dali

  • Gambaran katil custom-made dr.moto yg telah di design dan ditempa oleh abg apok.
  • Sebnarnya aku tak tau the whole story, saja post sbb terjumpa gambar
  • Cerita selanjutnya check dlm comments, mesti ada yg buat CORRECTION !
The Story - aku pun tau ada dlm group, cuma aku tak suka teknik kopipes, so here goes.....

Rakaman Temubual bersama Dr.Moto

Radin :
bila ko start komplen pasal katil ko, syed moto?

padahal, boleh je ko modify katil ko kat bengkel seni perusahaan...
kitakan kelab spu ko dpt katil modified tu masa F4 kan? yg aku ingat katil ko tu ganggu aisle space kat dorm 19

Doc Mot :
aku tak pernah rasa nak komplen pun .. ada satu malam che mad on duty masa f4 .. muka tensen dan serious je (mcm biasa lah), aku pun tetiba menggatal nak komplen pasal katil ... utk kasi che mad tensen .. skali che mad mmg tengah serious dan berdedikasi time tu.. dia gi tulis komplen tu dlm buku.. dan pada esok atau lusanya aku dipanggil oleh HEM (ataupun yg sorang lg tu .. jalal ke ape tah nama dia ).. utk dia mendengar kisah sedih aku takleh tido malam sbb katil pendek...

disebabkan dah dia panggil utk mendengar masalah aku... maka terpaksalah aku meneruskan drama tersebut dan mengaku yg katil aku tak cukup panjang.. dan konfiden bende tu akan terhenti kat situ sbb takde bende yg masuk akal yg boleh dibuat ... dan perkara itu mmg terhenti di situ..

sehinggalah pada suatu hari yg panas, biler aku masuk dorm 19 tu .. aku terperasan yg katil aku terkeluar dr alignment biasa .. aku pun dah mula maki hamun dlm hati sapelah yg nak buat lawak kat katil aku ni, adakah mile ataupun kenit .. skali tgk katil aku dah dipanjangkan secara gnas.. rupa rupanya pakcik kamaruzzaman mendapat ilham utk memotong dua katil dan cantum supaya dapat satu mega katil ...

pada ketika itu rasa kesal komplen kat che mad ...

dan sejurus selepas itu, masa nak gi prep semula, aku ternampak husin f4 baru 93 lalu depan dorm aku(ye ke nama dia husin.. x igt gak) ... kalau aku tak salah, muka dia muka tensen .. sbb katil dia pun kena ganti... rasa kesal aku terubat buat seketika kerana bukan aku sorang je .. miahahaa

tapi selepas itu .. punya laa susah nak strech katil atau pasang kelambu...

mmg kita kelab spu.. tapi takde ler sampai dapat idea nak buat camtu skali...

Radin :
aku nak try recall, tapi tak ingat...
tilam ko dpt yg modified gak ke? cadar?

Doc Mot :
Tilam aku juga telah mengalami mitosis, satu tilam lama telah dipotong dan ditambah dengan brutalnya kat hujung kaki ... dah ler tu .. diorang tak jahit pun tilam tu supaya sman span dia tak terkeluar ... cadar pendek sket .. kena guna selimut utk cover bahagian yg terkeluar :D

Che Mad :

Syed Moto,

Aku masa jadi prefect F4 dulu kena bertugas dengan serious dan penuh dedikasi sebab aku takut kena marah dengan Epit. Kat Fadhil aku tak takut sangat , tapi Epit badan dia besar. Lagipun aku ingat Epit pernah cakap dekat aku he is an outsidestanding rugby player. Gila tough tuuu...

Wednesday, October 03, 2007

Meor Kena Rejam

Sebut pasal mior dobi, teringat insiden kat New Hostel. Satu pagi tu sebelum inspection, dorm 10 dengan interior decorator cik KNO memang selalu sibuk la nak dapat first Dorm Terchantek New Hostel... Itulapun nak wakil rumah mohd shah, nak harapkan Dorm 4 memang agakla payah. Mungkin sebab ada Noradli Persuade kat situ..

Usaha kecantikan ni pun hampir meragut nyawa ahli dorm. Nasib baik Allah lebih sayangkan nyawa awi. Eh! Berbalik pada cerita tadi. Masa tu, dah dekat pukul 8, lagi 2-3 minit fect Rudy & the gang akan mula meround. Cermin tingkap semua dah bersilau, lantai ok, vacuum cleaned muahaha.. Sudu garpu, sikat sabun semua dah tiptop, complete set. So, semua dah amik posisi tepi katil la macam BDK. Sambil2 berdiri, buat lawak2 new hostel sikit sementara menunggu turn, confidentla kali ni boleh top three nya. Dorm 10 jek yang ada sign board bienvenu dgn selamat datang yang dihiasi bunga-bunga hidup.

Entah macamana, sambil2 berdiri tu, ternampak lak setongkol plastisin putih terlepek kat tepi tingkap. Aku tak ingat la pulak sapa punya, so nak menghilangkan kebuhsanan menunggu kitorang pakat lambung2 la plastisin tu, orang katil belah koridor pas dekat orang yang katil belah pokok berhantu tu ( memang mengerikan pokok tu, dahan dia melempai, sikit lagi nak masuk dorm,kena katil kno dgn zadin). Lambung, gelak, lambung, gelak. Time form 2, bebudak lagi, plastisin pun boleh jadik main. Nak jadik cerita, lambungan2 nakal tadi dah bertukar menjadi rejaman ganas, tapi masih dalam kawalan.. Semua dah semakin ghairah, dan tiba lak kat tangan Butcher Bob the Builder plastisin tu, dia aim baeekk kat gadap yang katil betul sebelah pintu masuk, 1... 2... Zupp berdesupp plastisin tu membelah udara menuju ke gadap dan gadap mengelak.....

KLEPEKKK!!!! ADOIIIII!!!!

Rejaman plastisin tu landing betul2 kat muka Mior dobi, kebetulan la, memang dah malang, nak buat cemana. Enggang lalu ranting patah.. Muahaha!! Hilang dua batang gigi mior di pagi yang bening tu, darah berceceran.. Nak gelak tak sampai ati lak, tengok mata mior dobi dah merah.. Yang dia pegi lalu kutip baju time tu sebab apa hahaha!

- boshasha

BEDMATES PART DEUX

THE QUESTION

Apa yang menyebabkan seseorang dapat katil di atas atau bawah? adakah faktor berat, jambu, nombor dobi, spec power atau banyak grub? - Syed Khalid, Sulaiman House

THE ANSWERS

Time prep school, awal-awalnya kena ikut no. dobi. Ada tag kuning pada katil (aku ada simpan lagi tag tu rasanya muahaha). pastu, lepas raya/second semester, time ikut house, pilihan atas bawah lebih kepada siapa bedmate kau.

Masa aku dulu, pak tuan asruru seorang yang pembersih, dia tak nak katil dia jadik tempat budaya lepak abe loh dan buce (diorang jiran kami masa kat Dorm C) so dia pilih katil atas. Time kat New Hostel pun sama. Takde penentuan ceteris paribus semua tu... grub, kejambuan rasanya tak di ambil kira.

Hj. BoChubby, E84 Mohd. Shah

The other reason orang nak katil atas adalah sebab kurang kena stretch katil. Orang katil bawah mesti stretch selalu sebab godaan untuk baring after class, baring after solat, baring sebelum games hours sangatlah tinggi.

Jita (Azrul Roshazli E13, Ahmad House) dulu selalu memaki herdik orang orang yang duduk atas katilnya sambil memakai kasut.

Aku pulak, sebab malas nak stretch katil sendiri, berkongsi baring atas katil Aiwa. Itulah yang dinamakan bed'mate'. Aiwa tak pernah marah aku melanyak katilnya lepas prep petang and sebelum start games hours.

Actually masa F2 in Dorm 5 dulu, bukan setakat kongsi katil, kongsi LOCKER sekali. Korang ingat tak LOCKER BESI yang besar gila tu. Kunci dia macam kunci basikal kat tepi jalan tu. So aku ambik first top 2 tiers (sebab aku tinggi) and aiwa ambik the bottom tiers.

Fadli Riza Ramli, E53 Ahmad House

BEDMATES

THE QUESTION

So, dalam kehidupan setiap thoroughbred, dia akan ada 2 bedmate? F1 dan F2? (Syed Khalid)

THE ANSWERS

General rule camtu la...tapi in our case minimum 3 sebab masa mula2 masuk, susunan ikut no dobi, lepas tu pecah ikut house.dah 2 bedmate.naik f2 dapat lagi sorang bedmate. untuk kengkawan yg jadi f3 NH dapat lagi sorang bedmate masa F3. Tapi sapa yg jadi bedmate kadaq waktu f3 kat NH tak merasa sangat ada bedmate sebab kadaqqqggghhh memanjang ada kat big school. jadi mungkin beliau hanya akan declare 3 shj bedmates dia...(Epit)

Bedmates aku : Dorm C - Jali, Dorm D - Sumali Basuri Dorm 5 - Aiwa (Fadli)

Bedmate aku : shamsul akmal muzeni (dorm a ps), mohd hazli rusli (dorm c ps), zahadin omar (dorm 10 nh) then shamsul akmal muzeni balik (dorm 5 nh) (KNO)

Aku pun ada 3: sheppe, haris mukhri n wawan (Chamat)

Aku ada 4 bedmates: toje, faz, muta, tank (radin)

Aku ada 3: vincent, kalai, esatusatuenam (Ruff )

Aku ada 2 bedmate saja… rosdan dan hj gabye (Mpro)

Bedmate aku pun 3 - Faz - Dorm D; Syed Asruru Pak Tuan-Dorm C; Chic Wan Mohd Hairi-Dorm 10 (Bochap)

SOALAN KILLER HJ BOCHAP

Tapi time F5 aku perati ramai member-member kita ada bedmate walaupun single bed, camana tu?

JAWAPAN KILLER TMP

Ehh tu tak kira bedmate la... tu kira bed-"inti"-mate.

Epit : sesiapa yang berkenaan sila jawab...jawab... kalau tak nak jawab, sila taubat...muahahahah

Berbuka Puasa Bersama Gedebe

Semalam, aku telah dipertemukan dengan Gedebe untuk julung-julung kalinya.

Office aku ada function berbuka kat Grand Continental, Melaka. Sesampai aje aku kat tempat kejadian, aku nampak satu kelibat yang sangat aku kenali…. Cikgu Gedebe. Sebagai satu2nya pelajar f5’94 yang dapat sejarah P8, aku pun pegi la tegur dia… Nampaknya beliau sungguh gembira dapat jumpa student dia….aku pun berborak la dengan dia, citer pasal ruff datang Melaka nak jumpa dia, tapi tak kesampaian…. Dia pun Tanya pasal fakharuddin, rudi dan taufik ali (hehehehe… dia ingat taufik ali tu batch kita)..

Sambil2 berborak tu, Gedebe sedang mengambil daging kambing golek serta mushroom sos untuk juadah berbuka beliau…. Tiba-tiba, dalam keasyikkan beliau berbual dengan aku, beliau pun mengambil sekeping daging kambing tersebut, lalu dicicahnya bersama sos mushroom tadi dan dimasukkan kedalam mulut serta mengunyah dengan enaknya….ALAMAK, apa cikgu aku buat ni, aku tengok jam, baru pukul 6.55 dan waktu berbuka bagi kawasan Melaka adalah 7.04… nak sound, kesian la pulak… takut dia malu nanti…. Jadi sambil tersipu2 malu, aku pun diri sekejap sebab nak gi ambik teh tarik dangdut yang member aku dah order…

Itulah dia cikgu kesayangan kita…Aku pun tak sure sama ada dia tak sengaja ataupun dia tak posa….

MPRO

Tuesday, October 02, 2007

Historical Answer

Paper exam sejarah form 2:

Mengapakah kerajaan acheh tidak dapat mengalahkan kerajaan johor walaupun sudah berulang kali menyerang? (lebih kurang gitu la soklan die)

aweng jawab - sebab johor mempunyai tiga orang penyerang yang handal - ervin boban, abbas saad dan alistair edwards (skuad semi-pro johor - mmg tera masa tuh double champion wooo)

tak sure plak jakman marah ke dak pastu....

written by bobo

Thursday, September 13, 2007

MEMORI RAMADHAN - ORDER NASI

Menu biasa untuk order nasi sahur di bulan puasa - NG, NGA, NG+TA, NGA+TA.

Jarak antara NG (nasi goreng )dengan TA(teh ais) terlampau dekat, membuatkan rosdan bertanya.

rosdan :NGA apa ?

aiwa : NGA tu nasik goreng ayam la.

rosdan : NGTA ni apa ?

aiwa : huh?

rosdan : Aku tau, NGTA NI. Nasik goreng taknak ayam kan ?

aiwa : (dalam hati) bengong mung!

-koleksi memori rapu aiwa-

*nota editor - cerita di atas sesuai dibaca bersekali dengan cerita ini

Wednesday, September 12, 2007

PETUA BERSAHABAT


Syed Khalid to koleq9094

Seorang tokoh ilmuan Islam, Ibnu Maskawaih, pernah berpesan:"Ketahuilah bahawa sekalipun bersahabat dengan teman-teman anda di sa'at-sa'at kelapangan itu diwajibkan, namun bersahabat dengan mereka di waktu susah lebih diwajibkan lagi kerana manfa'atnya bagi sahabat-sahabat anda itu jauh lebih besar."

so...siapa yang perlukan bantuan........let us lend them a hand.

Friday, August 17, 2007

PUMP IT!!! PUMP IT!!!

PUMP IT!!! PUMP IT!!!
Frasa ini pernah syam gunakan untuk menyuruh rakan2 memasukkan balik bahu beliau yang acap terkeluar daripada soket - dislocated lah tu...

Salah satu kejadian tersebut adalah ketika acara penyiasatan bersepadu kes curi di Big School.

p/s : Kalau korang nak tau macam mana, korang suruh chibiok demonstrate.

Thursday, August 16, 2007

I HATE THIS !!


.......jerit syam hakimi sambil menghentak meja 'study' dorm 5 spm week apabila mendapati mee bungkus beliau (acah je, sebnarnya nasi) hilang diambil orang. Seterusnya beliau berlalu dgn sepi dan marah meninggalkan aku & aiwa ternganga melihat kepetahan syam marah dalam bahasa inggeris.

Wednesday, August 01, 2007

Lempangan Samhong sebelum subuh!

Al-kisah.... Pada satu malam yang hening.. Beberapa hari setelah aku menjejakkan kaki sebagai form 4 baru.. Aku dikejutkan oleh dorm mate aku pada pukul 3 pagi oleh Hafiz.. Seorang lagi form 4 baru..

"Fect panggil! Fect panggil!"

Aku dan Hafiz bergegas ke bilik yg kononnya sebuah gym di tengah2 Big School.. Ramai jugak yg telah berkumpul.. Kami berbaris dengan tangan ke belakang dan mata tertumpu ke lantai.. Bermula laa sessi memaki kami form 4 baru yang dikatakan lembik, tak unite dan memalukan orang melayu seperti beliau.. Sungguh 'right wing' dan 'melayu ultra' sekali fect yang sedang memaki kami ni.. Tak sampai 10 minit kami berdiri tiba-tiba terpacul sesusuk tubuh di pintu masuk ke gym.. Dia ialah... SAMHONG!!

"Apa awak buat nih??"
"Sapa bagi awak kebeneran untuk buat perjumpaan nih?!!"


Samhong mengambil beberapa langkah menghampiri fect lalu mengangkat tangannya tinggi seperti ingin melancarkan tamparan padu tahap dewa ke muka fect itu.. Fect yg kelihatan pasrah akan nasibnya memalingkan muka tetapi tidak berani mengangkat tangan untuk menepis tamparan yang bakal diterimanya..

PANG!!!! (Gambar ilustrasi sahaja)

Tamparan Samhong menghinggap di belakang bahu fect.. Nampaknya Samhong tak sampai hati menodai muka fect itu..

"Dah! Bersurai! Semua balik ke dorm masing-masing.."

Orang yang pertama keluar dari gym pada waktu itu ialah fect.. Sungguh panjang langkah beliau.. Form 4 baru sumer melangkah dengan senyap balik ke dorm masing-masing.. Tiada yang berani untuk berkata apa-apa tetapi yg pasti, dalam hati masing-masing tersenyum puas kerana fect durjana itu telah di'lempang' oleh warden bertugas..

BADUT GILA KUASA

Ini insider story team hoki Class of 94

Alkisahnya..

Perak Open 94 dulu tu, ada 2 team. Team mpro aku tak ingat sapa captain, mpro rasanya.

Team aku, belly le captain for the tournament. Tapi dalam game BADUT captain sebab keeper kan jauh, apa2 hal nanti susah nak settle or talk to umpires.

Sampai le ke final, bila nak naik stage amik medal untuk runner-up, dia dah beratur kat depan. tapi sebelum sempat dia nak naik stage, kitorang dah tarik balik, bagi belly naik dulu. so tak sempat dia nak buat a complete mutiny.. hahaha

As told by Joe...
Komen Badut :
Sebenarnya aku tak puas hati jugak...
but think of it kelakar jugaklah......anyway...
mmg kelakar jugaklah bila terkenang waktu tue...
Belly deserved to be the captain waktue tue, sebab dia save banyak penalty flicks
it's true aku mengesahkan cerita ni...
but at least aku tak mengaku main Perak masa under 12 mcm sorang mamat tue.....mmg terserlah penipuannya dari form 1 lagi (badut taking an obvious swipe at chib)

"...TAPI HAFIZ SAYA TAK TAU LA..."

GENERAL STATEMENT - Class of 94 left koleq on unbelievably good terms with the teachers!!!

The story below is a personal experience.

Aku waktu SPM week selalu dok keluar makan dgn bebudak cemerlang batch kita spt fadli, ruff, chamat, madad ada sekali rasanya. lepas tu jumpa munizam. waktu tu munizam dah keluar koleq dah.

Dah jumpa tu, kengkawan kita dok la tanya apa benda keluaq untuk fizik & last minute tips. dia pun bla, bla, bla - tapi buah penamat dia la yg paling best...

"alahhhhhh, awak semua jgn risau lah. A1, A2 dalam tangan lah...tapiiiiii, HAFIZ saya tak tau la" -

lepas tu dia ketawa mengilai....hahahaah...

sialannnn, brengsek...

For the record, aku dapat C3 fizik spm...

Kepada Cikgu Munizam - kalau cikgu terbaca, saya minta ampun & maaf. Saja nak bercerita...

Wednesday, July 04, 2007

ketika ini, suatu waktu dahulu...

Wednesday, June 20, 2007

Nasib Sebatang 'Dust Pan'

Inilah kesah sebatang dust pan yg tinggal di sebuah dorm di asrama pavilion. Beliau bernama julia. Julia tinggal di dorm 7 dan mula berkhidmat sebagai dust pan seawal 1994. Ketika itu beliau sempat berkenalan dengan penghuni dorm 7 antaranya enche loque, toje, butcher, bochap, idzam, nordin dll. Beliau berkerja dgn rajin dan sangat gembira di situ.







Ini adalah permandangan biasa pada pagi ahad di dorm 7. Suasana hening dan nyaman amat menyelerakan penghuni dorm 7 untuk membuta.


....tetapi hari ini bukan hari ahad yg biasa. Walaupun hari ahad yg lain juga ada prep pagi, tetapi hari ahad ini agak berlainan. Julia dapat menghidu sesuatu yg buruk akan berlaku. Suatu bentuk pembalasan akibat tidak pergi prep pagi. Dengan tidak semena-mena, sepasang kaki menjejak ke dorm 7. Julia terasa aura yg kejam menyelubungi dorm 7. Dia seakan mengenali pemilik kaki tersebut kerana beberapa minggu sebelum ini, penghuni dorm 7 sering menyebut2 tentang seorang warden yg berbentuk S jika dipandang dari sisi.


Ketika penghuni dorm 7 lena diulik mimpi, warden ini mula mengumpul tenaga luar & dalam untuk mengerjakan ahli mimpi dorm 7 ini. Dengan tiba-2 warden tersebut mencapai julia lantas melibasnya ke dinding sehingga pecah seraya menjerit (penulis lupa apa yg dijerit) sehingga kamjat lah segala penghuni dorm 7.



Dalam kegawatan itu di kala penghuni dorm 7 menggigil2 ketakutan, suasana sepi seketika.

"Bangun.... pergi prep.."

Begitulah sepotong ayat ringkas tapi tegas dari warden itu sambil menghunus julia yg dah jadi macam cangkul/sabit yg selalu digambarkan dgn grim reaper.

Maka bertempiaranlah segala makhluk dorm 7 melarikan diri. Abis segala manusia, kucing lipas hantu sekeping melarikan diri ke kelas untuk prep, dan abislah sudah riwayat julia disitu, pada hari ahad itu.

Wednesday, June 06, 2007

Kung FOO Hustle

Tennis Court, lepas X-Country 1994, almost noon (panas gila)

Kugiran Jemari Mentega mempersembahkan sa-buah lagu kumpulan NirBana dgn diiringi penari-penari sakai yg diketuai oleh Sdr. Khalid yg dah mcm kena rasuk hantu. Ianya disensasikan lagi dgn aksi kungfu berirama oleh enche foo sendiri.



Sedutan daripada DVD "9094 : Kehidupan Segelintir Pelajar Yg Terlampau"

ps : sapa tera senaraikan nama2 penari sakai tersebut dlm commentz....

Saturday, April 21, 2007

Sleeping Beauty - Pizza & Kismis

Ada suatu hari, aku & ska bergegas nak gi lunch dari 3pk2. Alih2 tgk la'ba tgh berdengkur lg kat meja kelas beliau. Maka atas semangat setiakawan, kami pun dgn sukahatinya mengejutkan beliau dari tidurnya. Tatkala kami menghampiri beliau, bolehlah digambarkan yg beliau amat lena skali melepekkan mukanya di dalam kolam ciptaan takungan amilase + peluh di atas meja kelas yg bersalut plastik itu.

Gambaran yg kelakar itu bertukar menjadi horror dalam sekelip mata apabila la'ba mengangkat kepalanya dari tidur di mana amilase beliau telah bertindakbalas menjadi gam kanji.


Sejurus selepas itu, kami telah putus nafas apabila amilase + peluh tadi menjalani proses pemejalwapan di mana molekul2 yg ngeri itu berterbangan menusuk hidung kami yg suci. Kami juga mengalami kejutan yg teramat sgt tidak terkata pabila mendapati separuh kepala la'ba telah bertukar menjadi kismis akibat proses penguraian luaran yg sekian lama oleh takungan amilase tadi.


Sehingga ke hari ini, aku & ska tidak lg menjamah pizza bercheese & kismis yg basah.

Thursday, April 05, 2007

DOKUMENTASI KEKEJAMAN & PENYIKSAAN DI PREP SCHOOL & NEW HOSTEL CIRCA 1990-1991 PART III


Tempat : The Green
Waktu : Masa yang sama kejadian penyarungan spender di kepala
Mangsa : Radin

Radin telah mendakwa bahawa beliau telah terselamat daripada disarung spender cemar itu. Walaubagaimanapun itu tidak bermakna Radin telah terlepas daripada siksaan secara mutlak.

Berikut adalah cerita Radin....

Aku tak kena! Masa tu spender boy london tgh circulate & tgh lalu dorm D. Budak2 dorm E yg last kena sarung. B4 sampai dorm E, aku dah kena panggil utk menjalani hukuman lain, pasal apa ntah. Tapi yg aku ingat aku kena suruh laga kepala (butthead) ke tiang besi gajah menyusu (dari Dorm A ke tandas/dinning hall). Bergegar gak kepala hotak aku. Tapi nasib baik tak kena gas beracun spender tu.
Lakaran kejadian gegar otak itu....

Radin mengalami trauma & kecacatan muka selepas kejadian itu. Bagaimanapun, setelah membuat facelift, wajah beliau sudah hensem dan telah pun berumahtangga sekarang.

Wajah Radin terkini. (click)

Karangan asal : abah emil

Tuesday, April 03, 2007

DOKUMENTASI KEKEJAMAN & PENYIKSAAN DI PREP SCHOOL & NEW HOSTEL CIRCA 1990-1991 PART II

Tempat kejadian : The Green (nota 1),Prep School

Ada sekali tu, satu underwear berjenama Mr London telah ditemui bergelimpangan dia atas jurai simen di bawah ampaian. Ketika itu, pakaian yang bergelimpangan di atas lantai adalah satu kesalahan yang boleh menyebabkan confinement (nota 2).

Walau bagaimanapun, mungkin kerana para pengawas Prep School ketika itu berada dalam keadaan 'mood' yang paling foul - mungkin kerana tidak dapat meyelesaikan masalah Add Math mereka - kesemua penghuni Prep School telah dipanggil berkumpul untuk dicari pemilik Mr London tersebut.

Setelah diugut dengan pelbagai hukuman, tiada sesiapa yang mengaku. Macam mana nak mengaku kalau bukan kami yang punya (nota 3). Ketika itu konsep pengorbanan untuk kawan belum diamalkan lagi. Para pengawas bertambah berang. Keadaan makin tegang. Masih juga tiada siapa yang berani tampil.

Sebagai jalan keluar - NAHHHHHHHHH, KORANG AMBIK SPENDER NI, PEGANG, KEMUDIAN SARUNG ATAS KEPALA!!!! LEPAS TU PASS DEKAT KAWAN SEBELAH. JANGAN TAHAN NAFAS.

Nota 1 - Kawasan ini adalah kawasan berumput antara bangunan dining hall dan dorm B.
Nota 2 - Kelas Tahanan - tak boleh keluar town waktu weekend.
Nota 3 - Sehingga ke hari ini, keempunyaan spender ini masih lagi menjadi misteri. Satu teori mengatakan spender itu milik prefect prep school, P*Y**G memandangkan brand spender paling tera time tu pun spender cap crocodile yang dipakai oleh Mpro.

Monday, March 26, 2007

Misteri Kehilangan Adabi - Siri Penyiasatan Enid Blyton

Pada suatu ketika masa dahulu kala yang lampau, tatkala kita berhadapan dgn SRP, ibu bapa ku telah membelikan aku set latihan maktab adabi gaya pos dengan harapan dapat membantu aku menghadapi peperiksaan. Ini kerana sepanjang 3 tahun di koleq, tidak ternampak tanda2 anak mereka ini mungkin selamat dalam ujian tersebut. Terdapat berpuluh2 buku latihan disajikan, ....untukku simpan di dalam locker.


Pada suatu hari minggu, aku pun dgn semangat berkobar membuka locker utk membuat latihan. Terkejut diri ini menyaksikan hanya tinggal 5-6 keping je buku latihan adabi yang tinggal (org ini terkejut kehilangan barang yg dia jarang/malas guna) bersama sekeping naftalena yg aku letak kerana tak tahan dgn bau meja che tam yg disiram jus toilet di 3PK2. (nota1)

Marah dan keliru, terduduklah aku seorang diri di 3Pk2 pada hari minggu tersebut mengenang nasib. Pelbagai soalan timbul. Di manakah silapku? Adakah kerana aku mmg takde harapan jd buku2 tersebut diserahkan pada yg pintar? Adakah kerana aku tak tulih di bahagian kulit buku itu "Allah melihat apa yg anda lakukan" ? Adakah sudah pukul 1 tgh ? (org ini sebnarnya tgh tunggu nak report con, bukan dia rajin gi study kat kelas waktu weekend)

Hari berganti minggu, pada satu hari aku terkejut pabila membuka locker dan mendapati naftalena ku juga hilang... acah je... sambungan - ... mendapati buku2 tersebut muncul semula tersusun rapi dalam locker. Belum puas terkejut, kejutan aku ditambah dgn kehadiran sekeping coklat mahal di dalam locker tersebut. Terduduklah aku seorang diri di 3Pk2 pada hari minggu tersebut dalam kekeliruan. (org ini kena con lagi)

Resah dan gelisah aku melihat kepingan coklat yg lazat itu. (kau sepatutnya resah dgn srp) Perlukah aku makan dalam keadaan marah atau gembira? Kalu aku makan ni kira aku maafkan ke perbuatan org itu yg mengganggu perasaang ku yg fragile ini? Bolehkah aku mendapatkan cap jari pada coklat itu utk mengesan org itu? Dan kenapa pula coklat ni tinggal 3/4 je? Ada org lain dah makan dulu ke org yg amik buku tu berbelah bagi nak bagi kat aku?

15 tahun telah berlalu, srp pun dah takde. Siapakah dikau? Bagaimana result srp mu? Aku tanak announce result aku sbb nanti menggugat kredibiliti maktab adabi.

nota1 : kejadian air terjun/kolam jus toilet di meja che tam itu sgt la meloyakan, tidak dapat dipastikan punca jus tersebut tetapi berdasarkan lokasi, bahagian atas meja che tam adalah toilet blok form 3. mula2 tu kelakar la jugak duk gelakkan che tam, lama2 tu gila pening belajar 2-3 hari dlm kelas bau toilet.

ps : aku baru tau enid blyton tu pompuan...
ps2 : aku ingat kat email, bahagian bawah yg disclaimer tu letak juga "Allah melihat apa yg anda lakukan" supaya topik tak kena hijack.

trivia : aku memiliki no giliran terakhir utk srp terakhir di koleq, ada skali tu lepas ujian lisan, aku ronda seluruh koleq 7-8 kali cari korang semua yg hilang. misteri lagi. rupanya ada aktiviti lepas srp kat clifford yg mana aku tak tau atau tuli tak dengar.

Friday, March 23, 2007

DOKUMENTASI KEKEJAMAN & PENYIKSAAN DI PREP SCHOOL & NEW HOSTEL CIRCA 1990-1991 PART I

Tahun 1990. Tempat kejadian : Dorm E, Prep School.

Ada sekali waktu inspection, Chomang went through locker ruff. nampak tin bulat cottage fries* (nota 1) dalam locker. Apa lagi, Chomang punya la excited boleh pau grub ruff. Little did he know dalam kotak cottage fries tu sebenarnya mengandungi stokin pong ruff yang telah digulung rapi. dia pun buka...pergh (bau aku tak ingat sebab aku duduk at the other end of dorm E). Chomang punya la angin, dia terus suruh ruff buka mulut & ruff kena 'tokak' (orang KL kata gigit)* (nota 2) gumpalan stokin itu sehingga habis inspection ketika itu.

Nota 1 : Menurut kata mangsa, bukan Cottage Fries tetapi Pringles.
Nota 2 : Mangsa claim dia amnesia so dia tak ingat part gigit stokin - biasa la, pelanduk memang selalu lupakan jerat, hahahaha...

Saturday, March 10, 2007

Dr M dan Dorm F (DMDF)

Have you ever wondered when you were in junior years in koleq, what was the one single cruellest thing ever done to you by your prefects?

In the late 80s and early 90s, prefects in charge of Prep School and New Hostel (unfortunately nowadays called; or rather self-proclaimed by them as “Custo” – the short form of custodian – too corny to a cynic like me ha ha) were really given free hands in the running and the dishing out of punishments to the F1s and F2s. I dare say that there was nothing worse than fire-drill or Common Room in those days, nothing that we dreaded so much more than that.

During my first semester break in May 1990, I told my parents that I wanted to leave the school because I couldn’t take it anymore. I can’t remember what was the conversation that took place but I did go on (like so many of us). Otherwise I wouldn’t have been around to tell you all these stories – and it would have been such a waste that what was the best part of my life so far; wouldn’t have been there. And all because of the overzealousness of some 16 and 17 year olds who lorded over us like Gods!

Anyway, in my book the cruellest thing ever done to anyone of us was perpetrated by my own dorm prefect (Dorm E) to Syed Moto (who adopted Dr M for Dr Moto nowadays). I think if we were to rank koleq’s cruellest act pun, over a period of 20 years, this one will always rank high in the list.

Those who have the privilege to know Moto would concur that he was unique. He was the tallest in koleq during our time that he required a special bed made for him to accommodate his long legs ha ha. He speaks like “moto” (laju nak mampus) hence the nickname Moto. He also has the longest name that required a separate IC just to spell his long name.

But when he was in Form 1, he operated a 7-11 store from his locker (to quote Radin ha ha) and it was a really un-kept and messy 7-11, if you know what I mean ha ha. To be blunt, locker dia ada segala jenis barang yg tah hapa2 (e.g. payung!) and memang bersepah giler. The joke among us was that bukak je locker Moto, habis bertaburan keluar barang bersepah macam avalanche ha ha

So not surprisingly he would have been picked on by the prefects each inspection, each night. It was quite a pity that after each inspection locker dia memang kena selongkar and he would spend the time after that to put in order (which never worked ha ha)

So one day, I think after he was given some ultimatum, this prefect went on to check his locker again. I was not nearby (his bed was at the end of Dorm E, mine was right in front of the cube) so I didn’t know how bad was the avalanche (if there was any ha ha).

But the prefect flipped and went back rushing to his cube, took his scissors. The next thing we knew he threw all Moto’s belongings through the big window at the end of Dorm E to the valley two storey below, he cut Moto’s kelambu and ripped the bed sheet etc. – all thrown outside, scattered all over the place.

But wait for it, that’s not the climax.

Moto was ordered to sleep at the corridor for more than a week! Imagine us waking up in the morning each day to find Moto sleeping at the corridor, curled in coldness ha ha ha. That’s why in our book Moto was the sole occupant of Dorm F – created specially for him.

Anyway last night there was a series of e-mail as Leman staged a come-back to make up for February’s appalling NIL point performance; and the jokes evolved from one to another.

Enjoy this – Moto finally gave his own thoughts on how he felt about the incident after all these years ha ha.

Bochap:
ini komplikasi peringkat tertinggi! Kawan2, jangan biarkan doktor moto menyulitkan hidup kita sekali lagi. Cukuplah tragedi Dorm F...

Joe:
saya cadangkan dr m di yellow card macam hoki, 5 minutes duduk tepi padang kerana idea2 dan thesis2 yang memeningkan kepala.. same house? belakang kira

Moto:
sbb tu aku dah immune .. ah .. tak heran duduk tepi padang .. dulu pun aku duduk tepi padang gak .. bukannye aku main ape ape .. tapi aku still boleh jerit dari tepi padang ... wakakaka

Radin:
kesian la kat syedmoto.. korang halau duduk tepi padang.. dulu dia dah kena halau pi dorm F... hahah

Moto:
dorm f .. miahahahahahaha .. teringin aku nak jumpa ID skarang .. kena tanya puyeng ah mana aku nak korek mamat ni

Rough:
laaa dia jadi lecturer kat UniKL. pi lah visit dia he he he

Radin:
kalau ko jumpa ID, call aku.. aku mmg nak pukul tibai dia.. dendam kesumat masih lagi membara ni. ID buat aku mcm hamba abdi masa F1 dulu.

Moto:
okeh .. nanti aku stalk dia dulu ..tahu dulu pergerakan dia .. belajar pattern dia .. kenalpasti saudara mara dan tempat tinggal dia ... peh tu kita atur plan ....

Rough:
laaaaaa yg ni pun kau dah buleh pakai nak revenge..."hello, saya dr m, phd lagi muda dari awak. saya laa yang awak campak barang2 keluar tingkap dorm e dulu and paksa tidor kat koridor."

Radin:
antara barang2 yg dicampak :

1) biskut yg ada bau & rasa ubat gegat
2) payung yg disimpan dlm locker pendek kecik tu..

Rough:
ha ha ha ha yang paling klasik biskut yang ada bau tu gegat tu... rasa aku x tahu sbb tak try lagi
tapi gula pun banyak kan? kalau uncle david x cukup gula dia pi mintak ngan dr m ha ha ha

Radin:
Gula pun ada. Benda yg ko tak terpikir nak simpan pun dia boleh simpan dlm locker tu. Senang cite locker moto ada semua benda. Mcm 7 eleven

Bochap:
kau nak plan apa dr.m? kau nak potong markah dia gak ke?

Moto:
banyak dah devil plan aku develop .. cuma cari masa dan mangsa je ...
Hahahahahahah

Bochap:
tapi dia devil dari besi la dr.m... devil plan kau cukup mantap kah untuk mengatasi dia?

Monday, March 05, 2007

Lateral Thinking

Ok... ni crite2 pendek sbb ada yg komplen blog ni lama tak update.. Ada byk story lain tp byk yg kena ada graphic.

Ada skali tu masa main bola waktu F1, semua org tgh bertungkus lumus defend bola depan gol. Beratus2 kaki-kaki bangku menerjah bola utk sumbat/tahan bola masuk gol. Datanglah murzali sekonyong2 mengangkat bola itu dgn tangan pastu pass kat keeper..... simple as that.

Ada crite satu lagi, aku penah mendapat satu2nya peluang keemasan depan gol. Bola cross tinggi melepasi semua org dan tinggal aku berhadapan gawang gol yg kosong. Aku pun merembat bola itu sekuat hati namun hanya segumpal rumput yg aku sepak. Dgn kedua2 kaki yg melekat pada tanah, aku pun cuba menolak bola itu menggunakan pinggang dlm keadaan desperado. Dari sudut yg lain kelihatan aku cuba menanduk bola itu menggunakan konek..... totally memalukan dan ternyata usaha ku sia2 sahaja. Sejak itu aku mencebur diri ke gelanggang bola telanjang.

Itulah saja utk bulan ini....

--->addendum after comment oleh seseorang yg tak reply2 email aku.....














org bola telanjang--->

Tuesday, February 06, 2007

Kawan kawan yang di 'KASIH' i sekalian,Yesterday, during my 28 hour blardy long journey (!!!) from Kuala Lumpur-> Taipei -> LA -> Phoenix, I had a lot of time to think. Nak tidur tak boleh, magazine plane dah habis dibaca, nak buat kerja tak de mood ( + plus battery laptop nak kong ). Cerita gubra dah ditonton and Live Gig Peterpan juga telah ditonton. Nak borak dengan passenger sebelah, dia tak gheti english.So it brought me to this question.What are the factors that drove some people to have nicknames and some not?
I originally thought that the main answer lies with the fact that those who were more animated + active with colourful characters tend to have nicknames early on ( e.g. Mpro, Bala, Chamat, Julap ) whilst the boring ones tend to remain with their names forever ( read Fadhil Azman ). But on further thoughts, terpikir pulak, BORING sangat KAH AKU sampai takde nickname ???? & Colourful dan animated kah saudara PIE since he has one? And based on further analysis in our batch, I think that the argument abovedoes not hold water. ( See below )You would expect that after 2-5 years in Koleq, everyone would have a nickname of some sort but some of us have managed to withstand that trend.
No nicknames*
Fadli ( various attempts were made to call me Jija but all failed miserably..so aku tetap dikenali sebagai Fadli )*
Hairul ( no idea why he has no nicknames ... we were deskmatesin F1 so terkena badi aku kah ?)*
Jures ( nama Jawa unique..hence no reason to have nickname )*
Muta ( - ditto )*
Sumali Basuri ( -ditto - )*
Fazurin ( -ditto - on the unique name not on the Jawa part )*
Mior ( - ditto - )*
Syed Asrul ( kes ni musykil how he survived without a nickname)*
Auzir ( at some point, orang panggil Jawang due to his rootsbut at the end, kekal sebagai Auzir )*
Ikram ( dalam email panggil MIB, put panggilan tetap Ikram )*
Radin ( he used to have a blardly long nickname..ending withWastapek we waglebeknye or shtg like that..pas tu dia complain and semua orang kena firedrill )*
Syam ( ni pun aku tak faham macam mana tak de nickname )*
Shahrin ( ini kena panggil full name Shahrin Jaminan..kalau sebut Shahrin je, orang confused
Nik Azhar Zamiri ( Ini pun kena panggil full name..kalau panggil Nik saje or Azhar saje, haram orang bath tau who we are talking about )*
Fadhil ( dia boring anyway so kalau ada nickname pun, buang masa je )*
Lutfi ( no comment )
Haris Mukhri ( no comment )

Nicknames which are merely a short-form of their respective full names:*
Gadap ( Gadaffi )*
Rough ( Rafizi )*
Epit ( Hafiz )*
Faz ( Fazrul Hisham )*
Piyan ( Suffian )*
Awi ( Ismawi )*
Ayul ( Fairul )*
Che Mad ( Ahmad )*
Ayien ( Nazrin )*
KNO ( Khairul Nizam Omar )*
Sheppe ( Shafizal )*
Madad ( the combination of ahMAD_ADzuan )*
Pejal ( Faidzal )*
Wong ( Wan -> Wang due to terengganu slang -> Wong )*
Mang ( -ditto - ...influenced by his Terengganu roots )*
Zadin ( Zahadin )*
Yo ( Wan Yusrol )*
Web ( Wahab...before he baptised himself as Hansen Derova )*
Hazerk ( the Mat Salleh Latin version of Hazri )*
Fly ( amir ZafiLY ...anjing salah baca nama dia masa one of our Confinement Assembly after Inspection )*
WAI ( Wan Ahmad Izanee...mat golok )*
Fido ( Firdaus Monir )*
Joe ( Johari )
Nicknames with a full Justifiable & Well Documented History *
Che Tam ( disebabkan kemerduan & kelunakan suaranya )*
Pie ( historical reasons, budak budak koleq yang nama Shafi\'ejadi Pie ..in this case, selemping Pie )*
Mpro ( masa F1 rupa nya seakan akan the last mpro of China..Pu Yi )*
Poq Peq ( kepetahan bercakap dan berdebat )*
Badut ( physical like clown is it ?? )*
Lat ( sebab dia Bulat )*
Chamat ( Family pet name )*
Abun ( disebabkan keternakan backsidenya...Ah BUNtot )*
Rembell ( Sebab dia pakai spec mata sangat bell tatkala Form 1)*
Tok Guru ( Khafiz Amat Noh..ilmu agamanya tinggi sekali )*
Barieng ( Shahril Adlan sebab rambutnya di Form 1 macamTemenggung Jugah Anak Barieng )Capoe ( sebab dia Mat Kepoh....but nak bagi nampak mat salleh,tukar spelling jadi C_A_P_O_E )*
Buncit ( jalan perut ke depan macam orang buncit eventhough very fit athletically )* Kantok ( root word from the word Mengantuk...suka tidur dalam class )*
Bala ( u know the game...I shall not elaborate further )
Then below are those whose origins are nick names are like What the F%$K??*
Pica ( ?? )*
Toy ( started with Araza then how did this evolve ? )*
Aiwa ( Nama walkman kah ?? ) *
Cop ( Rudi Hakimi pernah jadi polis kah ? )*
Butcher ( like how ??? )*
Loque ( sebab dia laloque kah ? )*
Tank ( no clue from Fairuz )*
Bocap (no clue from Shahrul)*
Toje (no clue from Amir Fadhli)*
Kadaque ( maybe sebab nak nama yang tampak gerun lagi menggerunkan sesuai dengan imagenya )*
Musyek ( How from Azrin Madin jadi begini ? )*
Apai ( aku dah lupa real name dia )*
Bobo ( ini nama cartoon kah ? ....atau panggil sebab tampak MANJA ? )*
Jita ( ini asal dari baju Cheetah yang dia selalu pakai masa form 1 kah ? )*
Chibix ( dulu Petet....pas tu jadi Chibiz...like HOW and WHY ?)*
Belly ( ada kah sebab perut mu or sebab Ke BELLonan mu ? )*
Tukid ( how did this come from Azim Arif ? )*
Mat Top ( masa kecik kecik lagi kau dah choose to be Top or Bottom in s%$!xual position kah ? )*
Ah Leng ( muka dia masa F1 macam Cina kAH ? )*
Codak ( he started with Jude which makes sense sebab namaFaizzuddin but then in later years metamorphosized into Codak )*
Peah ( this does not make sense..Peah is a girl\'s name and ourFiraheez is the LEAST Female looking person in the batch..so how ? )
Champ ( apa yang dia champion ?? )
OK lads, as u can see, i seriously had put some thoughts on these during the journey. These are the ones that I can remember now. Sesiapa yang ada comment on the origins of these nicknames, silalah share beramai ramai. Kalau tak dak pun tak pe...just sharing my 2 kupang.
P/S: I should have written this in the our batch Blog / Website, tapi tak terpikir pulak.
PPS: As u can see, I am not a 1-liner type of guy. Biar panjang asal berisi (gadap janganlah berpikiran kotor )
PPPS: dah pukul 6.30 petang, aku haram tak buat kerja menaip email ni.....Lagha or wat ?
Adios,
Fadli Riza Ramli
posted verbatim by E27
note : this article was written sometime last year. last time I check, there has been no change.

Sunday, January 07, 2007

NH LATE NIGHT BORAK SESSION - CERITA PORON

The late night borak sessions during the weekends was always a welcome respite after a week full of miles of walking to & fro from New Hostel to our classes. An added bonus to the session would be when the F3 NH (not for Dorm 8 & Dorm 10 though, as they had Toya and Ainan as their F3 NH :-)) will join in and weaved stories, trying their very best to impress. Among the lot, Kude 0f Dorm 4 and Poen of Dorm 5 were known to specialise in the retellings of 'cerita poron'[note 1].

Below is one of the stories that still come to mind every now & then :

Misteri Palang Basikal

Ada satu malam ni, ada sorang awek ni tengah tunggu nak balik rumah daripada kerja. Waktu dah malam & public transport semua dah abis. Awek ni pun dok la melangut sorang2 dok pikir macam mana nak balik.

Tiba-tiba, lalu seorang pakcik dengan basikal tua beliau. Dia pun berhenti & tanya awek ni mana nak pegi. Awek tu pun bagitau dia nak balik rumah tapi bas, teksi semua dah abis. Pakcik tu pun offer untuk hantar. Masalahnya cuma basikal pakcik tu tak berpelantar. Yang ada cuma palang. Pakcik tu kata, kalau nak duduk atas palang boleh la. Memikirkan dia dah tak de pilihan, dia pun setuju. Pendekkan cerita, selamat la awek tu balik rumah malam tu.

Esoknya, masa awek tu tengah tunggu nak pegi kerja, pakcik tu lalu depan dia sambil tersengih2 atas basikal dia. Perati punya perati, awek tu baru perasan, basikal tua tu TAKDE PALANG sebenarnya. Abis tu, semalam dia duduk atas apa???

There are many more, that's for sure. Just not very sure whether those stories are appropriate to be posted here or not.

Note 1 : Cerita Poron = Porn Stories

Saturday, January 06, 2007

17 Tahun

Kenangan semasa hari pendaftaran saya di sebuah maktab melayu di kuale.....

oleh KNO

Masa kita register dahulu semuanya smooth sailing ke eh? Let me recap.....

Tatkala saya membaca email di bawah, secara tiba2 saya terkenangkan kepada hari pendaftaran saya di prep school suatu ketika, enam belas tahun dahulu. Tarikh keramat tersebut jatuh pada 6 januari 1990. Pagi tu tak la pula hujan, cuaca memang cerah seakan mengalu-alukan kedatangan saya dan rakan2 yang lainnya ke maktab melayu kuala kangsar. Bapa saya memandu kenderaan melepasi pintu pagar utama di sekolah persediaan atau prep school dan meletakkan kenderaan di depan dewan tar. Ada beberapa murid maktab melayu (berblazer maroon) yang mengiringi saya dan keluarga saya ke bangunan prep school pada masa itu. Mereka nampak ceria sekali. Ada juga di antara mereka yang bermurah hati untuk membawa baldi.

Kami menuju ke bangunan prep school yang berwarna krim. Cantik senibina bangunan yang berbentul l ini. Ada pokok pinang di hujung sudut berumput di tepi jalan. Pada masa tersebut saya terasa bangga. Manakan tidak, saya telah dipilih daripada ramai2 anak2 murid yang telah menduduki peperiksaan upsr pada tahun 1989 untuk memasuki maktab melayu kuala kangsar. Besar juga maktab saya ni ya.

Kami melangkah ke sebuah bilik yang agak besar yang digelar common room atau bilik rehat. Besar juga bilik rehat di sini, getus hati kecil saya. Setelah selesai proses pembayaran yuran dan sebagainya, kami diperkenalkan dengan beberapa orang guru merangkap warden asrama. Kami dibawa ke dorm di mana saya akan tinggal selama satu tahun. Pada masa ini kelihatan sudah ramai ibu bapa dan anak2 mereka yang berlegar di sekitar prep school. Ada yang memegang baldi, ada yang tersengih dan tak lupa juga ada yang berbual2 sesama mereka.

Dorm saya bersebelahan dengan common room tempat saya mendaftar tadi. Sebuah dorm yang panjang! Bagai ala2 berek polis atawa tentera, ada topless-cube pula di dalam dorm ini. Siaplah yang tinggal di dalamnya ya? Dan murid maktab melayu kuala kangsar yang memakai blazer maroon (dan rambut berceracak sedikit) menyambut saya dan keluarga. Dialah pengawas dorm saya - puyeng gelarannya. Kami diiring sehingga ke katil yang tertera nama saya dan no dobi saya, e8. No dobi dan nama saya ditulis menggunakan marker di atas manila kad berwarna kuning dan disangkut di tepi katil saya yang berbesi hitam. Katil saya di atas, adik2 saya begitu teruja dan girang sekali dapat duduk dan melompat2 di atas katil double decker hitam tersebut.

Penghuni katil di sebelah bawah ialah bedmate pertama saya iaitu saudara shamsul akmal muzeni aka champ (e7). Beliau rumah merah - sulaiman. Saya rumah kuning - mohd shah. Di sebelah kanan katil saya ialah saudara amer azraen rosman aka amoeba (e3) - sulaiman & saudara mohd hazri rusli aka hazerk (e4) - mohd shah. Di sebelah kiri katil saya ialah saudara mutanizam abdul mubin aka muta (e11) - sulaiman & saudara imran hazimin othman aka bunjet (e12) - mohd shah. Di depan katil saya pula ialah saudara faidzal haslah hasan aka pejal (e6) - idris & saudara mohd iskandar abdul wahab aka kandaq (e5) - ahmad. Di bahagian timur laut katil saya ditempatkan saudara wan yusrol rizal aka yoe (e1) - ahmad & saudara jasman hassan aka mang (e2) - idris. Di sebelah barat laut saya ialah saudara mohd shafie aka pie (e9) - ahmad & ahmad faizuddin amiruddin aka codak (e10) - idris. Mereka semua adalah di antara dorm mates saya yang berjumlah 24 orang kesemuanya.

Almari atau locker yang diperuntukkan kepada saya agak kecil. Sehingga ke hari ini saya masih tertanya2 bagaimana saya boleh survive dengan locker sekecil itu dahulu. Mungkin barangan saya tidak banyak, atau mungkin saya pandai melipat baju dan menyusunnya supaya nampak kemas. Locker tersebut berwarna merah, sama seperti lantai dorm a (dorm saya) yang berwarna merah darah juga. Locker inilah yang telah berkhidmat kepada saya selama satu tahun di prep school. Terima kasih loker!

Kami memasangkan cadar yang baru dibeli, cadar berwara putih bersih berbelang warna hitam, kuning dan merah dan juga selimut berwarna biru muda pada tilam yang tertulis "hak kerajaan". Saya pastikan katil distretch dengan begitu kemas. Keluarga saya menolong mengemaskan locker saya. Cermin, sikat, songkok dan sudu garfu diletakkan di atas locker. Beberapa barang diletakkan di sebelah tingkap. Setelah selesai menguruskan perihal pendaftaram dan katil, kami bergegas ke dewan makan di big school.

Saya masih ingat lagi pada ketika itu kami bergerak ke dewan makan di bangunan utama (kemudian dikenali sebagai big school). Sesi makan tengah hari memang dinanti2kan. Almaklumlah saya memang kelaparan semenjak pagi tadi lagi. Menu yang disediakan juga lazat2 belaka. Ada nasi dan ayam masak merah. Kami makan dengan berselera sekali. Saya menjangkakan santapan sebegitu akan berkekalan sepanjang tahun, namun....sangkaan saya meleset. Santapan istimewa pada hari tersebut hanyalah untuk mengalu2kan kedatangan saya dan keluarga sahaja. Hehehehe…

Setelah selesai makan. Keluarga saya pergi meninggalkan saya di prep school maktab melayu kuala kangsar. Semakin lama, semakin hilang pandangan kenderaan keluarga saya dari pandangan. Bermulalah kehidupan saya sebagai seorang murid maktab melayu kuala kangsar atau budak koleq pada hari tersebut....

Sekian sahaja kenangan semasa hari pendaftaran saya di sebuah maktab di kuale. :-)

Nampak macam smooth sailing je kan.....ke tidak?

pyan wrote :
E8, ko tak tulis di barat daya ko sapa...
itulah tempat kak ramlah.... sebab tempat tu selatan aku masa aku pindah dorm A IDRIS....

seperkara lagi,
aku cuma ingat 5 perkara major....
  1. major capoe pakai full dress uniform..buat aku cuak jugak sekejap...
  2. kiub tu aku ingat toilet, lega pada awalnye memikirkan tandas dalam dorm
  3. eksyennye budak omputih ni (e54). dah la dia kelentong aku pasal cerita kawan dia..lola lah, apa lah(kalau dia ingat la...dia kan suka kismis basi)
  4. hebat sungguh lakonan hari pertama dari pengawas dan warden
  5. bedmate aku ni (e69) apsal tak nak cakap ngan aku?
mpro wrote :
Kau ok lagi pyan…. Dapat jumpa orang puteh…. Sebelah katil aku negro…. Berbibir tebal lagi…. Che Mad Jembari.... hahahahaha… pun cuak jugak aku masa tu….. budak depan katil aku, (e43) buat vision statement kat aku, "saya besar nanti nak jadi perdana menteri…" alamak aii… yang aku ni nak jadi penyanyi....... terasa sungguh gayat masa tu…


La'ba wrote :
dlm memori aku first day tu, yang paling utama ialah aku nampak syed mote kuar dari keta, aku terperanjat tgk ader org ala arab, punya lah tinggi, sekali dpt tau dia adalah student jugak, baru register cam aku...

tapi yang lain aku rasa mmg smooth sailing je...

kenapa ko gayat pyan, biasanya orang rasa gayat bila dia ada kat tmpt tinggi... ko berasa tinggi diri ke masa ko dgr cite cite mamat E43 nak jadi PM tu.. hehehehe
mpro wrote :
Bukan gayat la actually, terkasima aje...…. Aku tak pernah lagi la dgr member2 aku punya cita2 nak jadi PM masa sekolah rendah
rough wrote :
woi mpro ni tipu ni.

aku masa tu tak habis nangis teresak2 lagi laaaa...

pandai laaa kau.
rough wrote :
woi tipu laaa mpro.

aku vehemently deny this.

aku ingat early conversations aku ngan chamat je, sbb dia duduk tepi padang prep school ngan aku ha ha ha (future sailors).

aku x ingat pun conversations ngn kau sebb masa mula2 masuk kau nampak glamour, kepoh dan popular (mcm jugak fadli sorang tu).
ikram wrote :
haha, perkataan tu keluar lagi... "reminisce".. aku still ingat kau suka guna word ni masa nak buat koleq mag during F5. Masa tu kau suka studo the dictionary words, tak silap aku kau rajin practise buat sentences from the words ( kan?). Betapa sudah improve your BI since then. Worth the effort huh ruf?
mpro wrote :
Aku tak tipu ruff.... even aku ada citer kat orang cuma aku tak ingat aku citer kat sapa ntah.....
mpro wrote :
Aku tak tipu ruff.... ingatan aku begitu kuat sekali pasal bab ko nak jadi PM tu... sebab aku memang terkasima sebentar selepas dengar statement ko tu..... tu yang aku ingat sampai sekarang tu.... dan ia memang dari mulut kau, bukan mulut sharin jaminan....
edzam wrote :
tapi kan mpro, walaupun aku masuk f4... aku pun sgt maklum yang sdr ruff bercita-cita nak jadi pm.

aku tak ingat la sape yang bagitau... tapi memang dah register dalam kepala otak aku ni
mpro wrote :
Kan aku dah cakap…. Dia yang lupa kata aku tipu pulak…..
kno wrote :
bukan kak ramlah selalu berlegar di koridor dorm c ke?

apa nama koridor tu eh? lupa plak la......

aku pun mula2 ingatkan cube tu tandas, tapi sangkaanku meleset bila aku nampak puyeng keluar dari cube tu.

lupa nak add kenangan di prep school......

bebudak dorm A yg asal (sebelum kita berpindah dorm mengikut rumah sukan) mesti ingat lagi masa puyeng mengajar cara2 untuk mengikat tie. itulah pertama kali saya mengikat tie sendiri. puyeng suruh buat bulatan depan cube dia then ajar saya dan dorm mates saya sorang2. sampai sekarang saya tahu mengiikat tie, dan melucutkan tie dengan bergaya sekali. :-)

dan sebab puyeng menggoreng (dribble) bola hoki dengan begitu laju macam peluru dari katil ke katil, dari pintu masuk dorm A ke cubenya di hujunglah, menyebabkan saya tertarik untuk beli kayu hoki chakravati di kedai menjual alat2 sukan di deretan kedai di pekan kuale dan mula bermain hoki di padang prep school. pada masa tu saya belum mengetahui yang puyeng sebenarnya memang berbakat besar sebagai pemain hoki, jika tidak masakan dia terpilih sebagai kapten pasukan hoki bawah 18 tahun ketika itu.
epit wrote :
huh, bebudak dorm a drp dulu sampai sekarang memuja2 puyeng...nyampah...

try la dapatkan ID as dorm prefect, baru korang tau langit tinggi rendah...

tapi original dorm B paling best, heaven, takde anjing...tiap2 malam aku, zahir, wawa, dll merapu...wawa tukang gelak...

fly seperti biasa, memasang muka serius...
bochap wrote :
original dorm c pun sama, heaven gak...

ada sekali tu, masa minggu2 awal kat prepskool, few minutes sblm liteoff, dengar ada orang bukak grub dalam kelambu. tengok punya tengok rupa2nya pokpek tengah nak mula makan oreo. oleh kerana kengkawan dah terperasan, pokpek dengan hati yang berat pun offer, "Sapa nak oreo???" Dengan kepantasan gaban 0.001saat, oreo pokpek dicapai dari semua arah. fitt pun aku rasa terlibat masa ni. pintar aku tak ingat la pulak. chibix pun turut sama join(t) walaupun katil dia nun jauh di pintu. putih mata pokpek tengok kengkawan baham oreo dia, dia baru makan satu jek..

start dari ari tu, pokpek dah tak offer lagi grub dia....
epit wrote :
dorm c ke dorm d ni??? aku rasa dorm d kot...
mpro wrote :
Aku pun rasa dorm d jugak…. Tak ingat pulak aku, nama2 yang disebut berada di dorm c.....
chamat wrote :
But I thot that cita2 hanya when he started debating for PPM?

Form 3 maybe?

But then again, I didn't meet him the first day of form 1 registration kan...
mpro wrote :
Betul… aku tak tipu…. Masa ruff cakap tu, kat dorm sebelum lights off.....
rough wrote :
takkan aku giler kuasa macam tu kot?

tipu laaaa mpro.

subliminal kah?

aku ingat aku nak jadi chomang je masa tu ha ha ha (nampak sngt menipu)
mpro wrote :
Betul ruff... memang aku terkasima sebentar masa tu.... dalam hati aku berkata,"Patutlah MCKK ni melahirkan pemimpin2 sebab dari kecik lagi dah bercita2 nak jadi PM.... aku tak bolehla jadi penyanyi... aku kena tukar cita2 aku lah..."... itu adalah sedutan kata2 hati aku masa aku terkasima dengar statement kau....
...happy anniversary...

Thursday, January 04, 2007

MLM - Makan Larut Malam


Di kala manusia sepatutnya tido, adalah segelintir yg meng-order nasi utk dibuat bekal 'study hard' waktu mlm, kononnya lah....

Antara menu yang disajikan,
  • N.G - nasi goreng (menu paling biasa, paling murah)
  • N.G.A - nasi goreng ayam (spesel sket, slalunya wat belanja 'adik??')
  • N.P - nasi paprik (hanya terdapat di pavilion)
  • T.A / T.O.A - teh ais / teh 'o' ais (ada juga air gas kat gajah nyusur pavi, ada sekali tu mesin tu rosak, siap ada yg bawak baldi lagi pegi tadah)
  • Marlboro / Dunhill 19 - termasuk cukai tembakau oleh tokey
Antara tokey yg dikenali ramai,
  • kadak - kadangkala mengambil pesanan dgn berkata, "hei, kalau kau tanak order, aku rogol kau"
  • aiwa - mengejut jambu utk makan nasi order dgn manja dan penuh belaian, padahal org tu tak order pun
  • toje - tido, tak amik nasi yg dihantar. org kedai tu tunggu kat tepi jalan depan pavi sampai kul 4 pagi dgn berpuluh2 nasi bungkus
Tokey2 misteri
  • wong & gadap - pasaran dikatakan meluas sehingga ke prep school
  • ajisodeng & kandaq - watatau la apa crita... haha tokey big school buleh komen ya
Favorite customer
  • ajak - byk betul dia order, tapi satu pun dia tak makan
  • butcher - bekalan main declare
Least fav. customer
  • loque - membuat bayaran dgn meletak duit atas locker beliau, tapi adala 2-3 posen je atas tu, pastu dia menghilang ke overfloor dan kembali utk mengambil nasi bersama 'seseorang'
Jarang sekali berlaku kesilapan bilangan order. Namun kadang kala terjadi juga kejadian nasi tidak mencukupi. Ini kerana tokey spt aiwa & kadak memberi percuma nasi tersebut kpd jambu2 yg manja. Selalunya mangsa yg tak dapat nasi order terdiri daripada ahli batch sendiri. Mereka ini akan menyorok di bawah big tree mlm buta sambil gelak ketawa mengintai zainuddin yaman ke hulu ke hilir mencari nasi nya.

Mereka juga pernah menggunakan teknik pembedahan nasi utk menambah bilangan nasi. Mereka akan mencari beg plastik yg terbiar dan surat kabar dari common room. Beg plastik itu akan dipotong segi empat. Sebungkus nasi akan dibuka dan dibahagi dua. Kemudian mereka re-package balik nasi tersebut dan menyerahkannya kpd sumali dan apai. Walaupun makan dlm gelap, mangsa tetap akan menyedari ketepuan bungkusan nasi tersebut.

Suasana sgt meriah apabila menikmati nasi beramai2. Silatulrahim antara big school dan pavi pada dinihari dihubungkan dgn mengantar salam melalui junior. Pavi berasa hampa setelah mengantar jambu utk menyampai salam, tapi dibalas big school dgn mengirim chacha shj.

Ada juga skali tu pavi & big school bergabung tenaga membuat order ketika hari hujan lebat dan perhubungan antara koleq & stesen terputus. Maka dgn semangat muhibbah, aku dan ja meredah belantara kat sekolah rendah belakang pavi tu dlm hujan lebat utk membeli nasi. On de way balik kami diekori anjing tp tak de apa2 berlaku. Hantu jepun sumali kat pokok2 tu pun tidak kelihatan.

Lapar la pulak...