Tuesday, November 07, 2006

Asal Usul Butterfingers

Contributed by Loque

"... my fav. pastime masa kat koleq dulu was to find names by reading dictionaries kat Perpustakaan hmm apa nama ah aku dah lupa la..

aku tau ada nama special...

biasa la... evrytime aku nak escape class aku lepak library... but instead of 'tidur-tapi-pose-mcm-baca-buku" aku suka menelaah Dictionary/thesaurus...dari form 2 lagi. somehow aku developed ths passion towards 'names'.. mcm nama2 scientific batch2 smua thoroughbred/ urbanbred/ular/naga/apalagi? barracus (siapa ingat WAI?) hahah ...

ok sorry

.. cut to the chase...

we went thru various name-changes frm loque's Tail up to 'NIneveh'.. mula2 slps METALLOQUE days(zmn main ENter Sandman/Patience GNRoses).. aku nak namakan the band with something Grungy .. jadi aku came up with names like ...one of em was :yg aku ingat//DIMUNITIVE GERMS..

...masa tu demam Grunge punk Sedang melanda Kuala LUmpur/kuala kangsar... jadi nama band pun nak kena alaa ala trend time tu la..

thn aku balik KL....somehow spoke to emmett, (thnks to FAha& shahid) .. bincang punye bincang.. thn came up with a few names lagi.. like SWEET MARJORAM/ PAVLOVA/ MULBERRY and at last we settled for NINEVEH( nama ruins of some Candi Hindu mana ntah)...pasal nak dekat dekat dgn NIRVANA ajhhahahahaha.. poseur maut tak ingat punye ni.(emmett siap buat LOGO lagi tu, tampal kat bilik dia.

............. BALik kOLEQ.

chck dictionary lagi. saw tht word 'butterfingers' .hmmmmmm ok gak ni... takde mcm nirvana SGT... tak mcm siape siapa, tak la macho sgt mcm nama2 band metal.. hmmm chck meaning dia... CLUMSy? hmmmmmm menarik! thn i called EMmett( tak leh reverse Charge pasal ni kawan Baru) tell him about the- new-found-name. he said whteva.

and thts about it kot....

officially declared ourselves as 'butterfingers'....

masa old boys weekend Form Five, we were about to play ths nirvana tune... blakang Enche RAFIZI laaa masa tu dia MC... dgn confidentnye dia announced

"mempersembahkan/we present you, the present boys band...."BUTTERFLY"! yeah!

and the rest is history.......... hahahahahahahah

slamat,
loQue."

9 comments:

Anonymous said...

Butterfly still acceptable lagi loque, jangan kupu-kupu malam sudah...

Nie cerita diwariskan daripada Sheppe, same genre laa jugak dengan citer Rough tuh.

Tahun : Tak ingat bila tapi tgh hot dengan lagu Untukmu Ibu by Exists (alaa.. yang singer die Mamat tuh)
Location : Bilik Guru
The culprit : Cikgu Yati

(Masa tu cikgu mana ntah pasang lagu Untukmu Ibu kat radio)

Yati : (sambil layan kepala dengar lagu) "Ohh.. inilah kumpulan Exorcists tuh.."

Noni Kapet said...

ni bunyi macam komen bobo ni.

loque dia lah yg beli cd cetak rompak kau.

Anonymous said...

hahahaha, exorcist siot...gila black metal, tapi lagu "untukmu ibu"...lawak gila...

cikun said...

haha! mcm tu ke? so memang betul la aku dengar Butterfly masa tu..?

melchiorpaganini said...

hey loque pernahkah dikau memainkan lagu-lagu soundgarden. aku rasa kalau time emmet(jelmaan kobain) outstation and ngko ganti vokal apekata kalau kau try jadi jelmaan kris kornell plak. birth ritual ke hunted down ke big dumb sx pun okey

tukidoe said...

wa ingat nama tu amik dari nama coklat wrapper yg lu tampal kat pintu bedroom umah lu.

Anonymous said...

gila korang...cikgu yati yang paling baik dalam dunia tu pun korang ada memori bangang macam ni...

Pewaris Reformasi said...

Aku bukan budak Koleq pun tapi sebab coach Rugby dan Olahraga kami ex-koleq, so budaya sukan ala-ala koleq tu diterapkan la..Lagipun jiran aku dan pakcik budak koleq, so byk gakla borak dgn diorg pasal koleq.

Cerita butterfingers ni sampai kat telinga tahun 1996 masa tu kawan aku dari MRSM bawa balik demo butterfingers (katanya). Apapun, butterfingers jadi fenomena la kat Malaysia time tu. Dan til now aku bet korang ada followers yg loyal!

Syabas bete!

lycheefengtau said...

Sebuah lagu hidden track dari album kompilasi yang bertajuk no alternative telah dicovertune oleh the butterfly! Mantapadu en. loque drinwaz!