Wednesday, December 12, 2007

Hikayat Bell Sayap Timor : Malam Euphoria Sembilan Puluh Empat

Teman teringat kejadian yang berlaku sekitar tahun 1993 yang mana hampir berlakunya cannibal holocaust seandainya kita NinetyFourians hilang kawalan diri.. Bunyi macam serius,kalau sedang membacha di pejabat tu, buat le muka serius ibarat membaca laporan kewangan suku ketiga akhir tahun..So what the heck here it goes (teman mungkin ada 'lost-plot', sesapa yang memory still intact sila beri tunjuk ajar noo..)Waktu itu berlakunya kejadian F4 '94 dipanggil oleh F5 '93 beramai-ramai di depan dorm 7 overfloor, tak kira le sebelum lights off ka, sebelum lunch hour ka, kalau deme ni ada mood deme panggil jak..kat atas senior comm.


Mula-mula budak F4 94 baru yang dipanggil secara berseorangan untuk di psycho, tetapi lama-kelamaan F4 94 lama pun ada yang kena panggil. Kejadian ni berlarutan agak lama, tidak diketahui dengan jelas sebab-musababnya, tetapi sebagai fifth formers yang digelar sebagai the king of the school of kings, king of schools memang deme ni nak mempamerkan their prowess, dominance and supremacy.Selaku flattopper batch yang prihatin dengan bahang aura dingin yang melanda koleq waktu itu, mesyuarat tergempar F4 94 pun telah diadakanbagi menangkis tindakan mereka dan membela kaum sahabat handai yangtertindas.


Sampailah ke satu hari, aku tak ingat masa tu sape yang kena panggil, mungking Jasmang Hassang kot.. telah dimental torcher sebelum lights off. Lantas, batch 94 yang sememangnya doh panah (panas dalam loghat timur) dengan situasi tersebuk telah melakukan sesuatu di luarjangkaan. Dari sayap timor, overfloor(apa nama melayu dia ni, pundaklantai ka) dan pavilion, batch 94 telah membuat rendesvouz di sayapbarat untuk menghimpunkan semua jiwa anak muda yang dahagakan aksi bloodsport..(part ni tak risau sangat, kita ada Tong Poe, Moofasa, Viktor 'Din' Laudrum, Black Belters Mattop, Ska, Dzulaaatfie, Silat Bara RudiHulk, Syam Pop it in Man dan semangat Grunge Punk Urban Life AngstDriven Teenage Youth - deme 93 ada Zeus 'Dewa Kemurkaan Yunani')"Semua dah ada?" satu pertanyaan menyusul..


Sayap Barat menjadi saksi betapa ramainya kepala yang mengangguk sambil mengetap bibir ala Sharap, geram dengan situasi semasa.. "Boleehh kot!".. bagaikan satu pakatan libertadores, Batch 94 dengan penuh tekad keyakinan berbondong-bondong mengorak langkah menuju ke tapak lokasi kejadian. Melalui dorm 16, kemudian ke koridor common room overfloor, NinetyFourians pun menjengukkan 116++ diri kepada the 93s ala ambush caught in the act..teman masa tu selaku frontliners ternampak le bagaimana terkujat je mukabrader 93 (no offense 93s, the past is the past,) yang sebelum itu kelihatannya garang dan ganas tetapi tiba-tiba hilang melenyapkan diri setelah munculnya sangkakala di depan mata.. Cuma, yang tinggal sorang je 93, yeszz u know who..Honkyu. Masa nilah terserlah unite fekt 94 dalam keadaan genting, one trigger of a shout of 'KiM@K kau' could start a massive massacre. Oleh kerana Honkyu seorang sahaja yang berani berdepan dengan kita, maka mangsa telahpun diselamatkan pada malam itu tanpa pertumpahan peluh.Itupun setelah kita drew our swords, drew our lines and agreed on a certain set of rules.Did I mention rules? Yup, Standing Rules is what we call it. Part of the rules mentioned by Honkyu that night is for us to behave during nightprep, of course we were a bunch of hanky-panky monkeys that time.. the other thing I could recall is the keluar town malam by the 94s.."korangkalau kluar town janganlah nampak obvious sangat..etc,etc" and so on I could not remember what else he said.. At the end of the day, we got our deal and many faces that night were seen smiling in their sleep.We 'almost' complied to whatever rules outlined that night..


Rentetan dari peristiwa malam keramat ini, perbalahan diantara budak bandor dan kampong tidak berakhir begitu sahaja. Geng kurier tetap keluar town macam biasa dengan tidak menghiraukan standing rules, malah semakin berleluasa sehinggalah berlakunya kejadian Polis Sentri Dinihari.. One on one di squash court - (ada jugak teman dengor cerita ni).. dan baju member kita sorang nih terkoyak sampai tercabut butang baju pasai beradu sebab tak puas hati kat overfloor lagi (hang tau hang sapa mengaku je le)..danbanyak lagi.Siapa sangka, sepuloh tahun selepas keluar koleq, salah seorang dari NinetyFourian boleh sewa rumah dengan Honkyu ketika mengharungi ranjau kehidupan ibu kota. Juadah berbuka puasa popia simpul kelate akrab dikongsi bersama tanpa mengendahkan peristiwa malam keramat lalu; yang seandainya terlajak perahu, mungkin boleh meninggalkan kesan yang mendalam sepanjang hayat kita di pentas kehidupan realiti dunia..


- penceritaan sebenar Tuan Haji Araza Lay Chee Peng bersempena dengan Hari Perpaduan Sedunia

9 comments:

Noni Kapet said...

hj LCP tu bg impression Hj Lancap laaa....

Bcp Unlmtd said...

Tidak pada golongan yang berfikiran suci macam kita-kita ni..

Nanti aku edit laa...

Dorm 19 said...

bukan kah artikel ni dah classified as '94's secret document'?

bila masa declassify ni?

Bcp Unlmtd said...

Toy benarkan untuk disiar kepada umum.. Mulanya Ruff yang nak edit sebelum masuk cite bell.. Tapi kesempatan dia amat singkat. Kalau ramai tak setuju, aku delete balik lah

Noni Kapet said...

bila pulak aku janji nak edit. "sedap2 je kau hj tchap lancap"... (ala2 suara n nada che tam)

bcp unlmtd said...

kau memang mudah lupa la ruff..
ingatan kau larut bersama lelemak tepu di perut kau yang telah ramping itu. aku akan paparkan bukti persetujuan kau agar kau tidak boleh berdalih lagi

Suruhanjaya Diraja Blog said...

M Rafizi B Ramli (CD/PCSB) to koleq9094
show details 10/4/07 Reply




Ha ha ok nanti aku edit-editkan and letak kat blog - the batch blog
banyak budak koleq baca, old and young. Sometimes what we put there does
travel a bit and budak2 baca.

So pandai2 la aku cuba mengurangkan effect SANGKAKALA nanti ha ha ha
(whoaaaa giler berat untuk negara ni ha ha).

Aik makin menjadi2 pulak Raja BM kau.

Kau nak mencabar Fazurin ke as Bapak Bahasa Melayu Batch? Nanti kalau
ada MBM (Minggu Bahasa Melayu) kau kena rasmikan ha ha ha


Kind regards.

Bcp Unlmtd said...

Mungkin ini seperti emel kau ruff, tapi bukan emel kau.. penulisnya kau, address pun engkau punya, tapi bukan kau orangnya.. hahahaha

Noni Kapet said...

yeap nama aku, email aku, bunyi macam aku TAPI BUKAN AKU!

shit kau bochap memang x de kerja sanggup pi dig balik.

aku tak leh jadi politician la mcm ni