Friday, April 25, 2008

XPDC GUNUNG BUBU, EPISOD 2

...if people have any doubts with practicality of penaakulan mantik,
think and think again.

..selepas beberapa jam mendaki, semua pendaki bersetuju untuk berhenti dan menghilangkan lelah di sebatang sungai. pemandangan ke arah ulu sungai menyamankan..ada yg berkeputusan utk mandi, haji (botchap) kalau tak silap aku attempted to masak nasi ( aku ingat sebab aku duduk sebelah dia dan TENGOK) kalau tak silap aku ada involve daun daun kononnya utk cover periuk...

namun apa yg terjadi berikutnya....

proses penaklukan mantik

1. mendaki dah beberapa jam
2. semua org letih
3. semua org pakai boot kadet
4. boot kadet crap!
5. semua org kaki melecet
6. rules of the jungle? org yg bijaksana seboleh boleh tak bukak boot
7. ein ikut skali xpdc ari tu
8. ein bijak sana? ( seingat aku mmg ein, kalau org lain sorry ahh. just tukar nama org lain ganti nama ein..tapi aku rasa mmg ein..sebab semasa kejadian first time aku tgk ein putih...)
9. ein bukak boot!
10. ein bijaksana?
11. ein bukak boot letak atas batu tepi sungai and went somewhere to chill out
12. went back, kasut tinggal sebelah!
13. satu kasut hilang, tinggal lagi satu kasut atas batu (penaklukan mantik dupp!!!)

at this point, seluruh pendaki heboh mencari kasut yg lagi sebelah, sehinggalah SMASH dgn hebatnya mempraktikan penaakulan mantik versi beliau sendiri.

14. by gravitational rules, kasut tu tak jatuh kat atas darat ( higher river level)
15. so, kasut tu jatuh dalam sungai and telah di bawa arus
16.since kasut tu cuma ada sebelah je , pun takde gunanya..pemilik masih lagi tidak boleh meneruskan pendakian dgn tak cukup kasut.

So SMASH setelah memikir secara sendiri dan senyap dan cuba mengingatkan semula apa jua intellectual discussion dgn SABER mengenai penaakulan mantik.....dia pun melakukan move yg mengejutkan seluruh anggota XPDC dgn menguit (gentle tap) the remaining boot ke dalam sungai sambil tersengih. ein hanya mampu melihat..org lain hanya mampu ternganga.

Namun smash tidak hanya berhenti di situ...dia terus terjun ke dalam sungai dan dgn sepenuh perhatian beliau mengekori kasut yg tenggelam timbul..sambil mengekori dia pun berkata, "patutnya kasut yg ni pun akan hanyut ke tempat yg sama dgn kasut tadi."

sambil megekori dia pun berkata..patutnya kasut yg ni pun akan hanyut ke tempat yg sama dgn kasut tadi setelah bberapa meter kasut tersebut hilang dibawah batu besar - PENAAKULAN MANTIK.

SMASH MENYELAM DAN MENYELUK TANGAN UTK MENGAMBIL SEMULA BOOT YANG DIA BUANG. suasana sungguh menggetirkan walaupun burung berkicauan dgn nada yg riang. Beberapa saat kemudian SMASH menjelma di balik batu sambil tersengih dia menjulang boot yang dia buang ditangan kanan...dan...MENJULANG BOOT YG LAGI SEBELAH DI TANGAN KIRI!!!

4 comments:

connectorinsecret said...

SMASH inspires the show NUMB3rs in using math for everyday problems.

tongkosong said...

Cool..! Serendipitous use of reasoned logic in the face of adversity.. ;p

azrein said...

interesting. aku dah tak ingat benda ni. but then, as far as i can remember, it wasn't me!!! serious!!!...

yg aku ingat betul2, masa tepi sungai semua pakat belasah ration pasal lapar. tup2 ration dah tinggal separuh but trip baru 1/4. ahahaha! tk pasal turun balik esok hari.

bcp unlmtd said...

mana ada ein,
itu bukan sebab misi kita gagal..
sebabnya lebih terarah kepada pemuda berbaju belang..