Saturday, January 06, 2007

17 Tahun

Kenangan semasa hari pendaftaran saya di sebuah maktab melayu di kuale.....

oleh KNO

Masa kita register dahulu semuanya smooth sailing ke eh? Let me recap.....

Tatkala saya membaca email di bawah, secara tiba2 saya terkenangkan kepada hari pendaftaran saya di prep school suatu ketika, enam belas tahun dahulu. Tarikh keramat tersebut jatuh pada 6 januari 1990. Pagi tu tak la pula hujan, cuaca memang cerah seakan mengalu-alukan kedatangan saya dan rakan2 yang lainnya ke maktab melayu kuala kangsar. Bapa saya memandu kenderaan melepasi pintu pagar utama di sekolah persediaan atau prep school dan meletakkan kenderaan di depan dewan tar. Ada beberapa murid maktab melayu (berblazer maroon) yang mengiringi saya dan keluarga saya ke bangunan prep school pada masa itu. Mereka nampak ceria sekali. Ada juga di antara mereka yang bermurah hati untuk membawa baldi.

Kami menuju ke bangunan prep school yang berwarna krim. Cantik senibina bangunan yang berbentul l ini. Ada pokok pinang di hujung sudut berumput di tepi jalan. Pada masa tersebut saya terasa bangga. Manakan tidak, saya telah dipilih daripada ramai2 anak2 murid yang telah menduduki peperiksaan upsr pada tahun 1989 untuk memasuki maktab melayu kuala kangsar. Besar juga maktab saya ni ya.

Kami melangkah ke sebuah bilik yang agak besar yang digelar common room atau bilik rehat. Besar juga bilik rehat di sini, getus hati kecil saya. Setelah selesai proses pembayaran yuran dan sebagainya, kami diperkenalkan dengan beberapa orang guru merangkap warden asrama. Kami dibawa ke dorm di mana saya akan tinggal selama satu tahun. Pada masa ini kelihatan sudah ramai ibu bapa dan anak2 mereka yang berlegar di sekitar prep school. Ada yang memegang baldi, ada yang tersengih dan tak lupa juga ada yang berbual2 sesama mereka.

Dorm saya bersebelahan dengan common room tempat saya mendaftar tadi. Sebuah dorm yang panjang! Bagai ala2 berek polis atawa tentera, ada topless-cube pula di dalam dorm ini. Siaplah yang tinggal di dalamnya ya? Dan murid maktab melayu kuala kangsar yang memakai blazer maroon (dan rambut berceracak sedikit) menyambut saya dan keluarga. Dialah pengawas dorm saya - puyeng gelarannya. Kami diiring sehingga ke katil yang tertera nama saya dan no dobi saya, e8. No dobi dan nama saya ditulis menggunakan marker di atas manila kad berwarna kuning dan disangkut di tepi katil saya yang berbesi hitam. Katil saya di atas, adik2 saya begitu teruja dan girang sekali dapat duduk dan melompat2 di atas katil double decker hitam tersebut.

Penghuni katil di sebelah bawah ialah bedmate pertama saya iaitu saudara shamsul akmal muzeni aka champ (e7). Beliau rumah merah - sulaiman. Saya rumah kuning - mohd shah. Di sebelah kanan katil saya ialah saudara amer azraen rosman aka amoeba (e3) - sulaiman & saudara mohd hazri rusli aka hazerk (e4) - mohd shah. Di sebelah kiri katil saya ialah saudara mutanizam abdul mubin aka muta (e11) - sulaiman & saudara imran hazimin othman aka bunjet (e12) - mohd shah. Di depan katil saya pula ialah saudara faidzal haslah hasan aka pejal (e6) - idris & saudara mohd iskandar abdul wahab aka kandaq (e5) - ahmad. Di bahagian timur laut katil saya ditempatkan saudara wan yusrol rizal aka yoe (e1) - ahmad & saudara jasman hassan aka mang (e2) - idris. Di sebelah barat laut saya ialah saudara mohd shafie aka pie (e9) - ahmad & ahmad faizuddin amiruddin aka codak (e10) - idris. Mereka semua adalah di antara dorm mates saya yang berjumlah 24 orang kesemuanya.

Almari atau locker yang diperuntukkan kepada saya agak kecil. Sehingga ke hari ini saya masih tertanya2 bagaimana saya boleh survive dengan locker sekecil itu dahulu. Mungkin barangan saya tidak banyak, atau mungkin saya pandai melipat baju dan menyusunnya supaya nampak kemas. Locker tersebut berwarna merah, sama seperti lantai dorm a (dorm saya) yang berwarna merah darah juga. Locker inilah yang telah berkhidmat kepada saya selama satu tahun di prep school. Terima kasih loker!

Kami memasangkan cadar yang baru dibeli, cadar berwara putih bersih berbelang warna hitam, kuning dan merah dan juga selimut berwarna biru muda pada tilam yang tertulis "hak kerajaan". Saya pastikan katil distretch dengan begitu kemas. Keluarga saya menolong mengemaskan locker saya. Cermin, sikat, songkok dan sudu garfu diletakkan di atas locker. Beberapa barang diletakkan di sebelah tingkap. Setelah selesai menguruskan perihal pendaftaram dan katil, kami bergegas ke dewan makan di big school.

Saya masih ingat lagi pada ketika itu kami bergerak ke dewan makan di bangunan utama (kemudian dikenali sebagai big school). Sesi makan tengah hari memang dinanti2kan. Almaklumlah saya memang kelaparan semenjak pagi tadi lagi. Menu yang disediakan juga lazat2 belaka. Ada nasi dan ayam masak merah. Kami makan dengan berselera sekali. Saya menjangkakan santapan sebegitu akan berkekalan sepanjang tahun, namun....sangkaan saya meleset. Santapan istimewa pada hari tersebut hanyalah untuk mengalu2kan kedatangan saya dan keluarga sahaja. Hehehehe…

Setelah selesai makan. Keluarga saya pergi meninggalkan saya di prep school maktab melayu kuala kangsar. Semakin lama, semakin hilang pandangan kenderaan keluarga saya dari pandangan. Bermulalah kehidupan saya sebagai seorang murid maktab melayu kuala kangsar atau budak koleq pada hari tersebut....

Sekian sahaja kenangan semasa hari pendaftaran saya di sebuah maktab di kuale. :-)

Nampak macam smooth sailing je kan.....ke tidak?

pyan wrote :
E8, ko tak tulis di barat daya ko sapa...
itulah tempat kak ramlah.... sebab tempat tu selatan aku masa aku pindah dorm A IDRIS....

seperkara lagi,
aku cuma ingat 5 perkara major....
  1. major capoe pakai full dress uniform..buat aku cuak jugak sekejap...
  2. kiub tu aku ingat toilet, lega pada awalnye memikirkan tandas dalam dorm
  3. eksyennye budak omputih ni (e54). dah la dia kelentong aku pasal cerita kawan dia..lola lah, apa lah(kalau dia ingat la...dia kan suka kismis basi)
  4. hebat sungguh lakonan hari pertama dari pengawas dan warden
  5. bedmate aku ni (e69) apsal tak nak cakap ngan aku?
mpro wrote :
Kau ok lagi pyan…. Dapat jumpa orang puteh…. Sebelah katil aku negro…. Berbibir tebal lagi…. Che Mad Jembari.... hahahahaha… pun cuak jugak aku masa tu….. budak depan katil aku, (e43) buat vision statement kat aku, "saya besar nanti nak jadi perdana menteri…" alamak aii… yang aku ni nak jadi penyanyi....... terasa sungguh gayat masa tu…


La'ba wrote :
dlm memori aku first day tu, yang paling utama ialah aku nampak syed mote kuar dari keta, aku terperanjat tgk ader org ala arab, punya lah tinggi, sekali dpt tau dia adalah student jugak, baru register cam aku...

tapi yang lain aku rasa mmg smooth sailing je...

kenapa ko gayat pyan, biasanya orang rasa gayat bila dia ada kat tmpt tinggi... ko berasa tinggi diri ke masa ko dgr cite cite mamat E43 nak jadi PM tu.. hehehehe
mpro wrote :
Bukan gayat la actually, terkasima aje...…. Aku tak pernah lagi la dgr member2 aku punya cita2 nak jadi PM masa sekolah rendah
rough wrote :
woi mpro ni tipu ni.

aku masa tu tak habis nangis teresak2 lagi laaaa...

pandai laaa kau.
rough wrote :
woi tipu laaa mpro.

aku vehemently deny this.

aku ingat early conversations aku ngan chamat je, sbb dia duduk tepi padang prep school ngan aku ha ha ha (future sailors).

aku x ingat pun conversations ngn kau sebb masa mula2 masuk kau nampak glamour, kepoh dan popular (mcm jugak fadli sorang tu).
ikram wrote :
haha, perkataan tu keluar lagi... "reminisce".. aku still ingat kau suka guna word ni masa nak buat koleq mag during F5. Masa tu kau suka studo the dictionary words, tak silap aku kau rajin practise buat sentences from the words ( kan?). Betapa sudah improve your BI since then. Worth the effort huh ruf?
mpro wrote :
Aku tak tipu ruff.... even aku ada citer kat orang cuma aku tak ingat aku citer kat sapa ntah.....
mpro wrote :
Aku tak tipu ruff.... ingatan aku begitu kuat sekali pasal bab ko nak jadi PM tu... sebab aku memang terkasima sebentar selepas dengar statement ko tu..... tu yang aku ingat sampai sekarang tu.... dan ia memang dari mulut kau, bukan mulut sharin jaminan....
edzam wrote :
tapi kan mpro, walaupun aku masuk f4... aku pun sgt maklum yang sdr ruff bercita-cita nak jadi pm.

aku tak ingat la sape yang bagitau... tapi memang dah register dalam kepala otak aku ni
mpro wrote :
Kan aku dah cakap…. Dia yang lupa kata aku tipu pulak…..
kno wrote :
bukan kak ramlah selalu berlegar di koridor dorm c ke?

apa nama koridor tu eh? lupa plak la......

aku pun mula2 ingatkan cube tu tandas, tapi sangkaanku meleset bila aku nampak puyeng keluar dari cube tu.

lupa nak add kenangan di prep school......

bebudak dorm A yg asal (sebelum kita berpindah dorm mengikut rumah sukan) mesti ingat lagi masa puyeng mengajar cara2 untuk mengikat tie. itulah pertama kali saya mengikat tie sendiri. puyeng suruh buat bulatan depan cube dia then ajar saya dan dorm mates saya sorang2. sampai sekarang saya tahu mengiikat tie, dan melucutkan tie dengan bergaya sekali. :-)

dan sebab puyeng menggoreng (dribble) bola hoki dengan begitu laju macam peluru dari katil ke katil, dari pintu masuk dorm A ke cubenya di hujunglah, menyebabkan saya tertarik untuk beli kayu hoki chakravati di kedai menjual alat2 sukan di deretan kedai di pekan kuale dan mula bermain hoki di padang prep school. pada masa tu saya belum mengetahui yang puyeng sebenarnya memang berbakat besar sebagai pemain hoki, jika tidak masakan dia terpilih sebagai kapten pasukan hoki bawah 18 tahun ketika itu.
epit wrote :
huh, bebudak dorm a drp dulu sampai sekarang memuja2 puyeng...nyampah...

try la dapatkan ID as dorm prefect, baru korang tau langit tinggi rendah...

tapi original dorm B paling best, heaven, takde anjing...tiap2 malam aku, zahir, wawa, dll merapu...wawa tukang gelak...

fly seperti biasa, memasang muka serius...
bochap wrote :
original dorm c pun sama, heaven gak...

ada sekali tu, masa minggu2 awal kat prepskool, few minutes sblm liteoff, dengar ada orang bukak grub dalam kelambu. tengok punya tengok rupa2nya pokpek tengah nak mula makan oreo. oleh kerana kengkawan dah terperasan, pokpek dengan hati yang berat pun offer, "Sapa nak oreo???" Dengan kepantasan gaban 0.001saat, oreo pokpek dicapai dari semua arah. fitt pun aku rasa terlibat masa ni. pintar aku tak ingat la pulak. chibix pun turut sama join(t) walaupun katil dia nun jauh di pintu. putih mata pokpek tengok kengkawan baham oreo dia, dia baru makan satu jek..

start dari ari tu, pokpek dah tak offer lagi grub dia....
epit wrote :
dorm c ke dorm d ni??? aku rasa dorm d kot...
mpro wrote :
Aku pun rasa dorm d jugak…. Tak ingat pulak aku, nama2 yang disebut berada di dorm c.....
chamat wrote :
But I thot that cita2 hanya when he started debating for PPM?

Form 3 maybe?

But then again, I didn't meet him the first day of form 1 registration kan...
mpro wrote :
Betul… aku tak tipu…. Masa ruff cakap tu, kat dorm sebelum lights off.....
rough wrote :
takkan aku giler kuasa macam tu kot?

tipu laaaa mpro.

subliminal kah?

aku ingat aku nak jadi chomang je masa tu ha ha ha (nampak sngt menipu)
mpro wrote :
Betul ruff... memang aku terkasima sebentar masa tu.... dalam hati aku berkata,"Patutlah MCKK ni melahirkan pemimpin2 sebab dari kecik lagi dah bercita2 nak jadi PM.... aku tak bolehla jadi penyanyi... aku kena tukar cita2 aku lah..."... itu adalah sedutan kata2 hati aku masa aku terkasima dengar statement kau....
...happy anniversary...

10 comments:

awi said...

gila panjang karangan...
17 tahun dulu pun hari sabtu jugak...

Setinggan Overfloor said...

yaaaa...aku pun baru perasan tadi masa tgh drive. Happy anniversary...

KNizam said...

hahahha memang panjang pun. tapi best arrr masa hari pendaftaran, if only aku ada viewcam masa tuh....

abu_harraz said...

keselamatan ulangan tahunan

KNizam said...

tak paham la l(abu)...elaborate sket. sket je tau :)

Noni Kapet said...

aku rasa registration tu adalah antara hari paling pilu dlm idup aku, x pernah pisah ngan mak bapak.

mak aku peluk, then dia nangis giler2 and suruh jaga diri baik2, ye lah budak kampung, mana parents nak selalu datang from ganu ha ha..

lepas dia blah, aku nangis jugak, naik kat 5th avenue tengok the car slowly left the school.

pas tu ada pulak makcik ngokngek mana gelak kita tengah nangis.

masuk2 dorm tengok shahrin jaminan dah keluarkan lidah dia mcm biasa, mat de kat depan aku bukan terisak tp meraung ha ha ha, tp budak muka cina sekor tu dok sengih x abis2. laa ni dah start ckp kedah kuat2 kat satu dorm.

sekali tu aku homesick tak tahan pi tanya ID, ha ha ha kena marah pulak ngan ID kat dalam surau. Dia ingat aku nak main jambu ngan dia kot.

it's been 17 years, and korang semua haram berubah. body je berubah. yg lain tidak.

awi said...

jgn jadikan alasan utk merubah body menjadi "rendang". (rendang - terasa sungguh redup di bawah pokok yang rendang itu)

Noni Kapet said...

mentang2 kau body tak berubah dari dulu smpai sekarang. kira nak ek la tu.

(aku x pernah pakai alasan tu untuk jd "rendang", ni berjangkit ngan penyakit budak leman e.g. che tam f1 -> che tam f5)

Anonymous said...

eloo bro..mebi ko xknal ak kot..jz nk gtaw yg ak ni generation ko..e8 batch 2004..heheh..same dorm..dorm a..tp house jek laen..ak dak ahmad..

amoi said...

seronok baca...hehe...boleh ingat lagi ek...bravo2...