Thursday, January 04, 2007

MLM - Makan Larut Malam


Di kala manusia sepatutnya tido, adalah segelintir yg meng-order nasi utk dibuat bekal 'study hard' waktu mlm, kononnya lah....

Antara menu yang disajikan,
  • N.G - nasi goreng (menu paling biasa, paling murah)
  • N.G.A - nasi goreng ayam (spesel sket, slalunya wat belanja 'adik??')
  • N.P - nasi paprik (hanya terdapat di pavilion)
  • T.A / T.O.A - teh ais / teh 'o' ais (ada juga air gas kat gajah nyusur pavi, ada sekali tu mesin tu rosak, siap ada yg bawak baldi lagi pegi tadah)
  • Marlboro / Dunhill 19 - termasuk cukai tembakau oleh tokey
Antara tokey yg dikenali ramai,
  • kadak - kadangkala mengambil pesanan dgn berkata, "hei, kalau kau tanak order, aku rogol kau"
  • aiwa - mengejut jambu utk makan nasi order dgn manja dan penuh belaian, padahal org tu tak order pun
  • toje - tido, tak amik nasi yg dihantar. org kedai tu tunggu kat tepi jalan depan pavi sampai kul 4 pagi dgn berpuluh2 nasi bungkus
Tokey2 misteri
  • wong & gadap - pasaran dikatakan meluas sehingga ke prep school
  • ajisodeng & kandaq - watatau la apa crita... haha tokey big school buleh komen ya
Favorite customer
  • ajak - byk betul dia order, tapi satu pun dia tak makan
  • butcher - bekalan main declare
Least fav. customer
  • loque - membuat bayaran dgn meletak duit atas locker beliau, tapi adala 2-3 posen je atas tu, pastu dia menghilang ke overfloor dan kembali utk mengambil nasi bersama 'seseorang'
Jarang sekali berlaku kesilapan bilangan order. Namun kadang kala terjadi juga kejadian nasi tidak mencukupi. Ini kerana tokey spt aiwa & kadak memberi percuma nasi tersebut kpd jambu2 yg manja. Selalunya mangsa yg tak dapat nasi order terdiri daripada ahli batch sendiri. Mereka ini akan menyorok di bawah big tree mlm buta sambil gelak ketawa mengintai zainuddin yaman ke hulu ke hilir mencari nasi nya.

Mereka juga pernah menggunakan teknik pembedahan nasi utk menambah bilangan nasi. Mereka akan mencari beg plastik yg terbiar dan surat kabar dari common room. Beg plastik itu akan dipotong segi empat. Sebungkus nasi akan dibuka dan dibahagi dua. Kemudian mereka re-package balik nasi tersebut dan menyerahkannya kpd sumali dan apai. Walaupun makan dlm gelap, mangsa tetap akan menyedari ketepuan bungkusan nasi tersebut.

Suasana sgt meriah apabila menikmati nasi beramai2. Silatulrahim antara big school dan pavi pada dinihari dihubungkan dgn mengantar salam melalui junior. Pavi berasa hampa setelah mengantar jambu utk menyampai salam, tapi dibalas big school dgn mengirim chacha shj.

Ada juga skali tu pavi & big school bergabung tenaga membuat order ketika hari hujan lebat dan perhubungan antara koleq & stesen terputus. Maka dgn semangat muhibbah, aku dan ja meredah belantara kat sekolah rendah belakang pavi tu dlm hujan lebat utk membeli nasi. On de way balik kami diekori anjing tp tak de apa2 berlaku. Hantu jepun sumali kat pokok2 tu pun tidak kelihatan.

Lapar la pulak...

11 comments:

KNizam said...

bukan ada nasi kunyit sekali ke dulu? ke aku silap?

E27 said...

yang pastinya, persaudaraan antara kandaq+ajizsodeng dan kadaq+fitt & the gang agak tegang dan hampir putus dek isu order nasi pasaran gelap. Being true businessmen, kandaq+ajizsodeng were only cashing in on the demand. I was among the customer who ordered from them the very first night their business started. But that was because they offered superior service. Boleh la, pool client kecik lagi. Tapi seingat aku, the venture didn't last long.

But the situation then only permittted controlled business environment, much like the country's present business climate. Betul lah and I always believe this, koleq is the miniature version of the real world. We are lucky to get such a headstart.

Anonymous said...

aku ada laa 2-3 kali order ngan aiwa.. nasi goreng ayam, fuh.. antara paling sedap aku penah rasa seumur idup aku, and please i am really not exagerating here.. sampai skarang aku terasa nak carik kedai mana korang order and pay the place a visit.. aku dok tanya dalam mailing list tapi haram sorang tak mau cakap kat mana korang order.. tempat tu still ada ke? korang takut current HM baca this blog n rush the place? ahakss..

e128

epit said...

ada lagi ke kedai tu? yang famous masa time kita che nah che ni la...

Anonymous said...

aku pernah juga sanggup memanjat roof overfloor utk menikmati nasi goreng order ini.

bayangkan lah, diwaktu kelaparan selepas study spm (konon), makan nasi goreng dgn minum teh ais sejuk gila sambil menikmati angin kuala di atas bumbung overfloor sambil menghadap padang big school pada pkl 4pagi.

-e99-

Anonymous said...

masa bulan posa, aku rugi nasi goreng 2 kali pasal tokeh tak kejut aku masa hantar time sahur. habis atas locker aku basah pasal ais cair dari teh ais

even ada sekali tu, tokeh hantar nasi goreng time dah imsak. aku ingat lagi, aku mkn nasi half way then masuk azan subuh. sah ke puasa aku time tu?

bila dah teringat camni, aku nak buat tuntutan pengguna kat tribunal la...

Noni Kapet said...

aku patut charge toll laaa taukeh2 order nasi ni pi sebelah katil aku merubbing budak sebelah katil aku...

paling kurang dah dapat nasi free for one whole year.

Aiwa mana kau? aku nak tuntut balik semua toll2 yang kau tak bayar dulu.

kadax said...

kadak - kadangkala mengambil pesanan dgn berkata, "hei, kalau kau tanak order, aku rogol kau"

"cheap shot"oi takda statement lain?? selambalah aku nak rogol kantung cokodok.apa ko dah gila?

awi said...

aku call aiwa utk tanya no pusat spm (koleq) sbb aku ilang sijil. pastu aku tanya la berapa result yg dia pegang kat tangan tu. jawapannya...

"hei, aku kalau tak amik order nasi malam2 dulu, aku dah keje GE tau skarang...."

abah emil said...

tu lah. aiwa hanya nampak untung depan mata.

apai said...

oi kenapa nasik aku jadi mangsa...patut la aku tak tinggi tinggi...sumali tak putih putih..tak cukup zat rupenye...