Tuesday, February 06, 2007

Kawan kawan yang di 'KASIH' i sekalian,Yesterday, during my 28 hour blardy long journey (!!!) from Kuala Lumpur-> Taipei -> LA -> Phoenix, I had a lot of time to think. Nak tidur tak boleh, magazine plane dah habis dibaca, nak buat kerja tak de mood ( + plus battery laptop nak kong ). Cerita gubra dah ditonton and Live Gig Peterpan juga telah ditonton. Nak borak dengan passenger sebelah, dia tak gheti english.So it brought me to this question.What are the factors that drove some people to have nicknames and some not?
I originally thought that the main answer lies with the fact that those who were more animated + active with colourful characters tend to have nicknames early on ( e.g. Mpro, Bala, Chamat, Julap ) whilst the boring ones tend to remain with their names forever ( read Fadhil Azman ). But on further thoughts, terpikir pulak, BORING sangat KAH AKU sampai takde nickname ???? & Colourful dan animated kah saudara PIE since he has one? And based on further analysis in our batch, I think that the argument abovedoes not hold water. ( See below )You would expect that after 2-5 years in Koleq, everyone would have a nickname of some sort but some of us have managed to withstand that trend.
No nicknames*
Fadli ( various attempts were made to call me Jija but all failed miserably..so aku tetap dikenali sebagai Fadli )*
Hairul ( no idea why he has no nicknames ... we were deskmatesin F1 so terkena badi aku kah ?)*
Jures ( nama Jawa unique..hence no reason to have nickname )*
Muta ( - ditto )*
Sumali Basuri ( -ditto - )*
Fazurin ( -ditto - on the unique name not on the Jawa part )*
Mior ( - ditto - )*
Syed Asrul ( kes ni musykil how he survived without a nickname)*
Auzir ( at some point, orang panggil Jawang due to his rootsbut at the end, kekal sebagai Auzir )*
Ikram ( dalam email panggil MIB, put panggilan tetap Ikram )*
Radin ( he used to have a blardly long nickname..ending withWastapek we waglebeknye or shtg like that..pas tu dia complain and semua orang kena firedrill )*
Syam ( ni pun aku tak faham macam mana tak de nickname )*
Shahrin ( ini kena panggil full name Shahrin Jaminan..kalau sebut Shahrin je, orang confused
Nik Azhar Zamiri ( Ini pun kena panggil full name..kalau panggil Nik saje or Azhar saje, haram orang bath tau who we are talking about )*
Fadhil ( dia boring anyway so kalau ada nickname pun, buang masa je )*
Lutfi ( no comment )
Haris Mukhri ( no comment )

Nicknames which are merely a short-form of their respective full names:*
Gadap ( Gadaffi )*
Rough ( Rafizi )*
Epit ( Hafiz )*
Faz ( Fazrul Hisham )*
Piyan ( Suffian )*
Awi ( Ismawi )*
Ayul ( Fairul )*
Che Mad ( Ahmad )*
Ayien ( Nazrin )*
KNO ( Khairul Nizam Omar )*
Sheppe ( Shafizal )*
Madad ( the combination of ahMAD_ADzuan )*
Pejal ( Faidzal )*
Wong ( Wan -> Wang due to terengganu slang -> Wong )*
Mang ( -ditto - ...influenced by his Terengganu roots )*
Zadin ( Zahadin )*
Yo ( Wan Yusrol )*
Web ( Wahab...before he baptised himself as Hansen Derova )*
Hazerk ( the Mat Salleh Latin version of Hazri )*
Fly ( amir ZafiLY ...anjing salah baca nama dia masa one of our Confinement Assembly after Inspection )*
WAI ( Wan Ahmad Izanee...mat golok )*
Fido ( Firdaus Monir )*
Joe ( Johari )
Nicknames with a full Justifiable & Well Documented History *
Che Tam ( disebabkan kemerduan & kelunakan suaranya )*
Pie ( historical reasons, budak budak koleq yang nama Shafi\'ejadi Pie ..in this case, selemping Pie )*
Mpro ( masa F1 rupa nya seakan akan the last mpro of China..Pu Yi )*
Poq Peq ( kepetahan bercakap dan berdebat )*
Badut ( physical like clown is it ?? )*
Lat ( sebab dia Bulat )*
Chamat ( Family pet name )*
Abun ( disebabkan keternakan backsidenya...Ah BUNtot )*
Rembell ( Sebab dia pakai spec mata sangat bell tatkala Form 1)*
Tok Guru ( Khafiz Amat Noh..ilmu agamanya tinggi sekali )*
Barieng ( Shahril Adlan sebab rambutnya di Form 1 macamTemenggung Jugah Anak Barieng )Capoe ( sebab dia Mat Kepoh....but nak bagi nampak mat salleh,tukar spelling jadi C_A_P_O_E )*
Buncit ( jalan perut ke depan macam orang buncit eventhough very fit athletically )* Kantok ( root word from the word Mengantuk...suka tidur dalam class )*
Bala ( u know the game...I shall not elaborate further )
Then below are those whose origins are nick names are like What the F%$K??*
Pica ( ?? )*
Toy ( started with Araza then how did this evolve ? )*
Aiwa ( Nama walkman kah ?? ) *
Cop ( Rudi Hakimi pernah jadi polis kah ? )*
Butcher ( like how ??? )*
Loque ( sebab dia laloque kah ? )*
Tank ( no clue from Fairuz )*
Bocap (no clue from Shahrul)*
Toje (no clue from Amir Fadhli)*
Kadaque ( maybe sebab nak nama yang tampak gerun lagi menggerunkan sesuai dengan imagenya )*
Musyek ( How from Azrin Madin jadi begini ? )*
Apai ( aku dah lupa real name dia )*
Bobo ( ini nama cartoon kah ? ....atau panggil sebab tampak MANJA ? )*
Jita ( ini asal dari baju Cheetah yang dia selalu pakai masa form 1 kah ? )*
Chibix ( dulu Petet....pas tu jadi Chibiz...like HOW and WHY ?)*
Belly ( ada kah sebab perut mu or sebab Ke BELLonan mu ? )*
Tukid ( how did this come from Azim Arif ? )*
Mat Top ( masa kecik kecik lagi kau dah choose to be Top or Bottom in s%$!xual position kah ? )*
Ah Leng ( muka dia masa F1 macam Cina kAH ? )*
Codak ( he started with Jude which makes sense sebab namaFaizzuddin but then in later years metamorphosized into Codak )*
Peah ( this does not make sense..Peah is a girl\'s name and ourFiraheez is the LEAST Female looking person in the batch..so how ? )
Champ ( apa yang dia champion ?? )
OK lads, as u can see, i seriously had put some thoughts on these during the journey. These are the ones that I can remember now. Sesiapa yang ada comment on the origins of these nicknames, silalah share beramai ramai. Kalau tak dak pun tak pe...just sharing my 2 kupang.
P/S: I should have written this in the our batch Blog / Website, tapi tak terpikir pulak.
PPS: As u can see, I am not a 1-liner type of guy. Biar panjang asal berisi (gadap janganlah berpikiran kotor )
PPPS: dah pukul 6.30 petang, aku haram tak buat kerja menaip email ni.....Lagha or wat ?
Adios,
Fadli Riza Ramli
posted verbatim by E27
note : this article was written sometime last year. last time I check, there has been no change.

11 comments:

fizahbelle said...

hye!!! tgh jln2...terjumpe ur blog... funny ok name2 ms study dlu... tp aku x mrase la ddk boarding school coz x interested...bile uni br ku tau betape azab ddk hostel... anyhow...congrates coz still keep in touch with ur frens...

aku awi said...

ye, blog ni mmg selalu berada di tepi jalan. berkenaan nick aiwa, ianya adalah kes backfire, dia yg cuba menukau nick aku kpd aiwa, last2 dia sorang je duk panggil aku aiwa, jd dialah aiwa.. konpius aku taip ni. tp since the original post, la'ba dah tukau nickname kepada detektif "H"

abah emil said...

hahahaha...betul awie...

la'ba dah jadi horatio sekarang...IT forensic

melchiorpaganini said...

post yang enak dan bermaklumat
sgt sgt best

KNizam said...

seronok la baca ko nyer posting kali ni fadli oooooiiiii :) teringat zaman dolu2. :)

nama aku salah spelling la. shud be khairulnizam instead of khairul nizam. sampai hati salah eja. hehehehehe.

abah emil said...

ye ke kno? aku baru tau. tak pernah perasan sebelum ni.

Anonymous said...

bila nak update blog nih.. :P

e128

Anonymous said...

ye la, dah abis cerita ke? Takkan la kot...

Anonymous said...

aku nak tambah asal usul loque, tp segan lak. tak jadi lah...
comment yg sia2...

kadax said...

itu semua crita lama la beb.
kadaque=kangaroo+badak make senseka??wan ahmad izani(WAI) punya kerja.aku tak claim sgt tapi semua org nak panggil sukahatilah.
last2 melekat sampai skrg.
aku prefer org panggil aku fakha (silent k sebab darjah 1-6 kwn2 aku panggil camtu)tapi masuk koleq misfortune kaw kaw dgn nick yg camtu trus jadi dark side.mangkuknye WAI!

abah emil said...

kadaq dulu paling marah bila ajiz & tkid waktu zaman palang bersatu bermaharajalela panggil nama dia mcm nak buang kahak - KADAGHHHHHHHHHHHHHHHHH TUIIII...