Wednesday, November 28, 2007

Teachers

Cikgu Mod Math

1. Cikgu Rodzi

Cikgu yang suka jalan kebelakang pelan2 sambil mengajar sampai kekadang langgar meja. Tiba hari yang bernasib baik anak murid dapat tengok cikgu nih langgar papan hitam pula.Tapi teman merakamkan syabazz kepada cikgu nih kerana mengajar math dengan begitu baik sekali bahkan meninggalkan kesan yang mendalam kepada anak-anak murid beliau. Antara quotable quotes beliau adalah:

i. "Tactical is better than skills" - pendapat beliau sewaktu kejohanan bola sepak piala dunia '94yang sedang berlangsung di Amerika Syarikat ketika itu.

ii. "Bagis" - gabungan perkataan bagus dan baik.

iii. "Ssssssttch---ahhhhhhhhh" - bunyian yang dikeluarkan melalui mulut beliau yang sedang menarik dan menghela nafas panjang. Boleh juga dianggap sebagai orang yang baru lepas makan cili dan sentiasa berasa pedas.

2. Cikgu Tan Gim Hoe

Cikgu math yang hebat juga, pernah menjadi anak murid beliau sewaktu kelas pemulihan math tingkatan tiga sewaktu SRP 1992. Terpikir sejenak bagaimanakah perasaan seorang cikgu bukan bumiputra mengajar anak murid melayu. Differences aside, tak dapat dinafikan beliau memang professional di dalam menjalankan tugas dan memberikan komitmen yang sangat tinggi terhadap tugas beliau. Kalau ada kelas petang pun,beliau akan take the effort to freshen up and look as though he had just taken a dip at the swimming pool, which is very good for the morale of the students (maklum le, petang mata kantoque wooh). Nampak skema dan lurus, tapi yang penting keberkesanan beliau dalam pengajarannya.

~koleksi memori haji toy~

3 comments:

raptor said...

syabbaazzzz hj toy..
monger siap kira berapa kali cikgu rodzi telan air liur dia...

Anonymous said...

ingat lagi conversation aku ngan TGH time SPM dah abis (terserempak dgn die kat class)

TGH: Macam mana add math? Susah?
Aku: Hmm.. ok la cikgu.. boleh la buat.. paper 2 senang skit.
TGH: Hai.. macam mana Fadli (and nama2 budak Sc 1 yang aku dah lupe) kate paper 2 susah?

Sah.. memang kantoi aku add math..

tongkosong said...

tan gim hoe must be one of the best teachers in the whole wide world ..
;p