Friday, June 30, 2006

A Scout's Honor

9 Ultraman
-from kno's fotopage-

Untuk mendapatkan King Scout, kitorang kena pegi camp yg final, pentarafan. Actually ada 10 orang asalnya. Seminggu sebelum pergi dah kena torture, siapkan buku log, study & macam2. Kitorang kena potong semua buluh2 dulu, kira mcm pre-assembled, tipu sket ah. Orang lain pun wat camtu gak sbb impossible nak wat semua kat sana. So sampailah ke mlm terakhir sebelum bertolak utk camp tu. Semua dah takde semangat nak pergi, sebab dah penat sangat dan kitorang ada masalah besar. Buluh tak cukup!

Tiba-tiba je dlm kul 3-4 pagi, tan cakap dia give-up. Semua terkejut, sebab ni dah last ni, lagi sket je nak dapat king scout. Tapi dia give-up jugak. Aku pun terpikir nak give up jugak, sebab aku dah start demam.

But then tan bangun, dia bahagikan buluh2 dia sama rata, dia tak balik gi berehat, dia tolong kitorang potong buluh tu, pack kan barang, hantar kitorang kat camp. Dia & champ datang tiap2 hari kat camp hantar supply kat kitorang. Dan buluh2 yg dibagi tan telah menyelamatkan kitorang dari fail.

Unknown by many other, for us king scout 94, will always owe him a debt of gratitude and honoured him as a true scout. Seperti dalam persetiaan pengakap, "...menolong orang pada setiap masa" dan pada mlm itu dia telah membuktikannya melampaui kehendak dirinya.(wah, ayat apa ni)

thanks...
(feylong lak cerita nih...ok gak masukkan cerita feylong)

2 comments:

Wong said...

Something aku takkan lupa...King Sekaut...suffered macam nak mati...

* anybody boleh recall..kisah Mat Top kena kurung kat Sekolah Menora..masa 'mengembara'..
pasal kekonon ada hantu..gila kena 'kencing'...

- awi said...

yg tu mmg aku nak tulih. takde masa lagi. coming soon cerita pengakap 3